מחקר בבריטניה מצא שדגי זהב הם מין פולש שמסכן מערכות אקולוגיות
חוקרים מצאו כי לאחרונה גברה נוכחותם של הדגים בנהרות ובאגמים במדינה, ומזהירים מפני שחרורם לטבע: "לא רק שדגי זהב זמינים מאוד, אלא הם גם משלבים תיאבון שאין לו שובע עם התנהגות תוקפנית"

אם דג הזהב שבאקווריום שלכם מתחיל לאבד מן הברק שלו, חשבו פעמיים לפני שאתם זורקים אותו לנהר או לתעלה. דגים אלו נראים תמימים, אך תיאבונם העצום, עמידותם לקור והרגליהם התוקפניים בהשוואה למינים הילידיים עלולים להיות בבחינת אסון לטבע המקומי.
מחקר חדש בבריטניה מראה שדגי הזהב צורכים הרבה יותר מדגים אחרים: הם אוכלים יותר ממינים פולשים אחרים, והם הרבה יותר תוקפניים כלפי מינים מתחרים. פירוש הדבר שיש בדגי הזהב איום משולש, כך לפי החוקר ג'יימס דיקי מאוניברסיטת קווינס בבלפסט, הכותב הראשי של המאמר המסכם את המחקר, שהתפרסם אתמול בכתב העת NeoBiota.
"לא רק שדגי זהב זמינים מאוד, אלא הם גם משלבים תיאבון שאין לו שובע עם התנהגות תוקפנית", אמר דיקי. לדבריו, "בעוד שהאקלים של צפון אירופה משמש לרוב מחסום למינים לא ילידיים השורדים בטבע, דגי זהב ידועים כעמידים לתנאים כאלה, והם עלולים להיות איום אמיתי למגוון הביולוגי הילידי בנהרות ובאגמים".
המחקר לא הצליח לקבוע אם בעלי דגים שקנו אותם בזמן הסגר שהוטל בעקבות התפרצות מגפת הקורונה, שחררו יותר דגי זהב לטבע, אך זו עשויה להיות הסיבה לנוכחות הגוברת שלהם בנהרות ובאגמים במדינה. "המחקר שלנו לא התמקד בשאלה האם חלה החמרה בבעיה זו מאז הסגר, אך קיימת סיבה להאמין שזהו המצב, או לפחות שזה יהיה המצב", אמר דיקי. הוא הוסיף כי "לאחרונה פורסמו בתקשורת סיפורים על מציאת שפמנוני אמזונס בגלזגו, וייתכן מאוד שיש קשר". לדבריו, השפעת הסגרים על התופעה עשויה לדעוך בקיץ, "כשהחיים יחזרו פחות או יותר למסלולם, והאנשים ירצו לצאת לחופשה (ולעזוב את חיות המחמד שלהם)".

המחקר בחן את שני מיני הדגים הנסחרים ביותר בצפון אירלנד: דג זהב, שהוא מין פולש בכל העולם, וטניכטיס הענן הלבן, שטרם נקבעה לו אחיזה פולשנית גדולה. שני המינים שייכים למשפחת הקרפיונים ומקורם במזרח אסיה.
החוקרים קבעו שיטה חדשה להערכה והשוואה בין ההשפעה של שני המינים על ידי בדיקת זמינותם, שיעור האכילה שלהם והתנהגותם. על פי מדדים אלה, דגי הזהב גברו על דגי טניכטיס הענן הלבן, והוכיחו שהם מסוגלים לחולל תוהו ובוהו באוכלוסיות החיות באגמים בנהרות ובנחלים בבריטניה. המחקר מצא כי הם טורפים ראשונים דגיגים קטנים אחרים כשהם משוחררים למקווי מים במדינה, וכי הם מערערים את המערכות האקולוגיות בה.
בארה"ב נמצאו בכמה מקווי מים דגי זהב שגדלו לממדים עצומים: כ–30 ס"מ. זאת הודות ליכולת ההסתגלות שלהם. בעלי דגים רבים מרגישים שהם פועלים באופן הומני כשהם משחררים את דגי הזהב שלהם בטבע, אך דיקי התריע שלמנהג זה יש השלכות הרסניות.
מלבד הימנעות משחרור לטבע, החוקר הציע דרך נוספת לצמצם את הנזק: חנויות דגים יציעו יותר מינים חלופיים שאינם מהווים סיכון רב כל כך כמינים פולשים. "דגי זהב הם סכנה גדולה", אמר. "הגבלת הזמינות של מינים רבי השפעה (דוגמת דגי הזהב), יחד עם חינוך טוב יותר של בעלי החיות, היא פתרון שימנע התיישבות של פולשים מזיקים בעתיד". הוא הוסיף כי אין לשטוף דגים באסלה. לדבריו, יש חנויות לחיות מחמד שמוכנות לקבל את הדגים בחזרה, למרות שאינן מחזירות את הכסף ששולם עבורם. בנוסף להן, ישנם אתרי אינטרנט שדרכם ניתן למסור דגים או להחליפם.
לקריאת הכתבה המלאה של פיונה הרווי באתר גרדיאן
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר