ארה"ב השלימה עם הסיכוי הנמוך להסכם עם איראן, בישראל עוד חוששים שייחתם
היסוסי הממשל באשר למגעים בווינה גוברים לקראת בחירות האמצע לקונגרס בנובמבר, בשעה שמקורות מדיניים בישראל מעריכים את הסיכויים לחתימה כ-"50־50"

הודעת נשיא ארה"ב ג׳ו ביידן על ההחלטה להשאיר את משמרות המהפכה האיראניים ברשימת הסנקציות של הממשל, משקפת מה שנראה כהשלמה אמריקאית עם התמעטות הסיכויים לחתימת הסכם גרעין חדש השנה. השליח המיוחד של ביידן לנושא האיראני, רוב מאלי, שמוצג בישראל כצלע היונית של הממשל בסוגיה זו, הופיע אתמול (רביעי) בשימוע בקונגרס בוושינגטון. מאלי, שלרוב מקפיד על אופטימיות, אמר כי הסיכויים לחתימת הסכם נמוכים ("רעועים" כלשונו) וכי ארה"ב תשקול את החרפת הסנקציות.
שאלת הסנקציות על המשמרות, שאין לה קשר ישיר לגרעין, תוארה באחרונה כמכשול קריטי בדרך להסכם. אבל מה קדם למה, הביצה או התרנגולת? במערכת הביטחון בישראל מתרשמים כי הסדר הפוך: ביידן מתעקש על השארת המשמרות ברשימה, רק לאחר שפחתו הסיכויים לחתימת הסכם בווינה. זה נובע מהתעקשות איראנית, שאינה קשורה רק בסנקציות, אך גם ממצבו הפנימי של ממשל ביידן. מקורות מדיניים בישראל, לעומת זאת, עדיין מעריכים את הסיכויים לחתימה השנה כ"חמישים־חמישים", כלומר — שקולים.

כך או כך, החלטת ביידן שהתקבלה לפני חודש וכעת ניתן לה פומבי, היא הישג לא מבוטל מבחינת ראש הממשלה נפתלי בנט ואנשיו. ישראל הצליחה ביעד שסימנה לעצמה — לשכנע את הממשל האמריקאי שלא לנקוט במחווה הזו כלפי האיראנים.
ישראל היתה רוצה שלקו הפסימי ואולי המעט נוקשה יותר של הממשל יתלווה איום צבאי משמעותי יותר מצד האמריקאים. זה לא קורה בינתיים, והידיעות על השתתפות אמריקאית בתרגיל הצבאי הגדול של צה"ל המתקיים החודש, "מרכבות האש", וכולל גם תרחיש של תקיפה אווירית באיראן, נופחו הרבה מעבר לכלל פרופורציה.
הפצצה של היימן
בינתיים זרק אתמול ראש אגף המודיעין לשעבר במטכ"ל, האלוף במילואים תמיר היימן, פצצה קטנה משלו. היימן, שפרש בשנה שעברה משירות פעיל ומונה בשבועות האחרונים למנכ"ל המכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב (INSS) אמר בראיון לעיתון "ישראל היום" כי "במציאות שיש עכשיו — הסכם (גרעין) הוא דבר נכון מאוד". הוא הוסיף כי הסכם גרעין חדש "יגלגל לאחור" את יכולותיה של איראן, שתאלץ למסור את האורניום המועשר לרמה גבוהה שהפיקה.
בכך, הסביר היימן, ישראל תקנה זמן — בדחיית מימוש פרויקט הגרעין ובאופן שיאפשר לה התארגנות טובה יותר לקראת תרחישים אחרים. אף שהיימן מסרב להתייחס להערכות אגף המודיעין מתקופת כהונתו בראשותו, אפשר להעריך כי דבריו כעת אינם מהווים חידוש עבור הדרג המדיני.

בתקופתו של בנימין נתניהו, דאגה לשכת ראש הממשלה למנוע אמירות פומביות כאלה מצד קציני הצבא או שירותי מודיעין אחרים, מפני שחרגו מהקו הרשמי הישראלי, ובעיקר מחשש שישפיעו על המחלוקת הישראלית בעניין זה עם הממשל בוושינגטון.
בנט אינו רחוק בעמדותיו מנתניהו בשאלת הגרעין. אבל עם זאת, יש ביניהם פער ניכר בטון ובסגנון. לכן, הוא גם לא טרח להתייחס אתמול לדברים שאמר היימן בראיון. הרושם הוא שגם לבכירים שעדיין בתפקידם, הוא מאפשר יותר חופש בהבעת דעתם — בחדרים הסגורים ובמידת מה גם מחוץ להם.
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר