נופים ירוקים, שיש לבן ועיירות בשלל צבעים - אין כמו טיול אביב בטוסקנה

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

נופים ירוקים, שיש לבן ועיירות בשלל צבעים - אין כמו טיול אביב בטוסקנה

לכתבה
StevanZZ/iStockphoto via Getty I

טוסקנה היא לא רק פירנצה המפוארת, אלא גם ערים עתיקות כמו לוקה, עיירות ציוריות כפונטרמולי, מכרות שיש מהוללים, נופים מרהיבים, מנות מסורתיות נפלאות והיסטוריה מרתקת

33תגובות

טוסקנה והאביב הם כנראה שילוב שנוצר בגן עדן. יש שיגידו שהשילוב הזה הוא-הוא גן העדן. אחרי גשמי החורף, הירוק של גבעות טוסקנה בוהק בכל עוז, כאילו הן מתהדרות בכישוריהן הבוטניים. ישראלים רבים מרגישים שמאחורי המושג "ארבע עונות" מסתתרת קונספירציה, שכן החורף המזרח תיכוני מתאפיין בימי חום שלא היו מביישים קיץ באזורים אחרים של העולם. עונות המעבר מתקצרות לימים בודדים, שבהם שרב כבד תופס בבת אחת את מקום הגשם, או להפך. אם רוצים לטעום טעמו של אביב אמיתי, זה הזמן לקפוץ לאיטליה, ובעיקר למרכז המדינה.

חבל טוסקנה הוא אזור רחב ידיים, שבו אין-ספור אפשרויות לטיול: בערים, בכפרים או בחופי הים. את הערים הגדולות של טוסקנה אין צורך להציג. פירנצה, בירת החבל, היא עיר יפהפייה ושוקקת פעילות תרבותית. המוזיאונים הרבים שבעיר, ובראשם גלריה אופיצי, יכולים למלא ימים שלמים של התפעמות מיצירות האמנות שמוצגות בהם. גם פיזה וסיינה מלאות בכל טוב וכל אחת מהן יכולה להיות מוקד לטיול שלם. קשה להחליט מה לציין ומה להשמיט כשניגשים לעושר כה גדול. האזורים המרוחקים ממרכז החבל - הצפון והדרום - יפים ומעניינים לא פחות, אבל אינם מוכרים כמעט. 

פירנצה
muratart/Shutterstock.com
סיינה
Rasto SK/Shutterstock

ממש בצפון המחוז, בהרים הגובלים בחבל ליגוריה, נמצא אזור לוניג'יאנה (Lunigiana), ובלבו העיירה פונטרמולי (Pontremoli). לאורך העיירה הציורית עובר נחל, שמפריד בין המרכז העתיק והמסועף שלה לחלקיה האחרים ולאזור הכפרי שסביב לה. העיירה יכולה לשמש נקודת מוצא לטיולי כוכב באזור, שבו מתקיימות כמה מסורות קולינריות עתיקות מאוד. אחת המנות המפורסמות של האזור היא פסטה ייחודית בשם טסטרולי Testaroli. מדובר במעין קרפ עבה מקמח כוסמין, שנאפה על מחבתות כבדות מברזל יצוק. את עלה הבצק האפוי קורעים לפיסות וחולטים בזריזות במים רותחים. הקרבה למחוז ליגוריה נותנת את אותותיה ברוטבי הפסטה המקומיים, שמתבססים על שמן זית ובזיליקום. אפשר להעמיק אל תוך ההרים, שם רועים עדרים של כבשים מהזן המקומי Pecora Zerasca. אפשר להזמין ביקור בשדות המרעה ולטעום מהגבינות שמייצרים מחלב הכבשים ומבשרן. 

Pontremoli
m.bonotto/Shutterstock
Pontremoli
Marzocchi/Shutterstock.
מגרד את החלק שהיה במגע עם הברזל ונשרף מעט
דוד שושן
טסטרולי ברוטב פסטו
Eddy Buttarelli / REDA&CO / Univ

תייר שיירד לעבר הים יגיע אל צמד העיירות מאסה (Massa) וקרארה (Carrara), ששמן נודע בעולם כולו בזכות השיש המשובח שלהן. זהו שיש לבן ויוקרתי במיוחד, שמגיע מהרי האלפים האפואנים (Alpi Apuane) שממוקמים בצפון מערב טוסקנה. מהשיש פוסלו יצירות מופת רבות, וביניהן "דוד" של מיכלאנג'לו. מעט ממזרח לקרארה שוכנת העיירה הקטנטנה Colonnata. יש המשערים שמקור השם הוא במילה הלטינית Columna, שמתייחסת למקום שממנו נחצב השיש לעמודים ברומא העתיקה. ההשערה הזאת מלמדת עד כמה עתיקים מכרות השיש של קרארה ומאסה.

Massa ו Carrara
Yulia Savelyeva/Shutterstock.com
Carrara
Federico Rostagno / Shutterstock
Colonnata
MyVideoimage.com / Shutterstock.

קולונטה ידועה לא רק בזכות מכרות השיש, אלא גם הודות ללרדו (Lardo) שמייצרים בה. לרדו הוא שומן חזיר מתובל, מומלח ומיושן פרוס, שאינו שונה עקרונית מכל נקניק אחר. הלרדו של קולונטה מתייחד בכך שנהוג ליישן אותו בתיבות שיש, חומר שזמין לכורי השיש. הלרדו מתובל בתערובת תבלינים עשירה, שכוללת כמון, קינמון, ציפורן, אגוז מוסקט ועוד ומיושן בתיבות השיש בין שישה לעשרה חודשים.

הLardo
Alessio Orru / Shutterstock

רצועת חוף הים של מאסה וקרארה היא המשך טבעי של הריביירה הליגורית, שכוללת את צ'ינקווה טרה (Cinque Terre) ועיירות יוקרתיות דוגמת פורטופינו ולה ספציה (La Spezia). קו החוף נמשך לכיוון דרום ועובר בעיירות ידועות אחרות דוגמת פורטה דיי מארמי (Forte dei marmi), שהיתה בעבר הנקודה שממנה הועברו גושי השיש אל הים, בזכות הנהר Versilia שזורם בה. ממזרח לפורטה דיי מארמי נמצאת העיירה פייטרסנטה (Pietrasanta), שדומה לגלריה יותר מאשר לעיירה. זה שנים שהיא מושכת אליה אמנים רבים מכל העולם, שמציגים את יצירותיהם בשלל הגלריות הפזורות בה. בכנסיית Chiesa della Misericordia מוצגים שני ציורי קיר של הצייר הקולומביאני פרננדו בוטרו, שמציגים את השער לגיהנום והשער לגן עדן. 

Cinque Terre
MARCO BERTORELLO - AFP
לה ספציה
FlyHighMedia/Shutterstock.com
Forte dei Marmi
federico neri/Shutterstock.com
Forte dei marmi
federico neri/Shutterstock.com
Pietrasanta
ALE_SHOT/ Shutterstock.com

אחת המנות המפורסמות של רצועת החוף הטוסקנית היא ספגטי א-לה ארסלה (Spaghetti alle Arselle). ארסלה הן צדפות מקומיות קטנות, שמזכירות בטעמן את הוונגלה. המנה כוללת ספגטי עבים, צדפות, שום, שמן זית, יין לבן, פלפל חריף יבש ומעט פטרוזיליה. מנה אחרת שטיפוסית לאזור החוף של טוסקנה היא קצ'וקו (Cacciucco), מרק דגים עשיר על בסיס רוטב עגבניות. את המרק אפשר לטעום בעיירות חוף כמו ויארג'יו (Viareggio) ובעיר ליבורנו (Livorno) שמדרום לה. זהו מרק ביתי, ואפשר לראות בו ראגו ים שעשוי מדגיגים קטנים שלרוב לא היה להם שימוש פרט למרק. בקרבת הנמלים של שתי הערים יש דייגים ומוכרי דגים שמוכרים את שלל הדגים הקטנים. אם חשקה נפשכם בארוחה ביתית שתותקן לכבודכם, תוכלו לקנות את הדגים הללו (מומלץ להגיע בבוקר) או להזמין את המנה, שזמינה לרוב רק בסופי שבוע, באחת מהמסעדות הפזורות בקרבת הנמל .

Spaghetti alle Arselle
Ekaterina Kondratova / Shutterst

מעט ממזרח לקו החוף ובסמוך לוויארג'יו נמצאת לוקה (Lucca), פנינה טוסקנית אמיתית ושמורה היטב. בעיר העתיקה שמוקפת חומה בצורה יש שפע של חנויות, מסעדות, מוזיאונים וכנסיות מרהיבות עין. חומת העיר השתמרה בשלמותה מאז הסתיימה בנייתה באמצע המאה ה-17. לוקה מוקפת שטחים ירוקים והחומה עצמה היא פארק ואזור מושלם לפיקניק, עם נוף לגבעות שמחוץ לעיר. בחומה יש כמה שערים שמובילים אל פנים העיר העתיקה. העתיק ביותר ביניהם הוא פורטה סנטה מריה (Porta Santa Maria), שנבנה ב-1592 ומוביל ישירות אל הפיאצה בכניסה לעיר, שנושאת את אותו השם. בלוקה יש כנסיות רבות. הגדולה ביותר ביניהן היא סן מיקלה אין פורו (San Michele in Foro). כמו בכל עיר איטלקית שמכבדת את עצמה, גם כאן יש דואומו ומספר לא מבוטל של מגדלים, כמו מגדל השעון (La Torre dell'Orologio) או מגדל גוויניג'י (Guinigi), שמראשו אפשר לצפות על העיר.

לוקה
Botond Horvath/Shutterstock
Porta Santa Maria
ArTono/Shutterstock.com
San Michele in Foro
cge2010/Shutterstock.com
לוקה
leoks/Shutterstock.com

אחת המנות האופייניות למטבח המסורתי של לוקה היא ה-Tordelli. זו לא טעות, שם המנה נהגה כמו טורטלי, אבל במקום ט' מבטאים ד'. מדובר בפסטה ממולאת בתערובת בשר ועשבי תיבול. הבשר מגיע ממורטדלה מקומית, בשר טחון מבושל, תערובת גבינות ועשבי תיבול כמו טימין, פטרוזיליה ומיורן. כמו במנות מסורתיות רבות אחרות, גם כאן רבות הגרסאות ויש כזו המכילה גם עשבי בר מקומיים. הפסטה מגיעה ברוטב בשרי של ראגו מקומי עם מעט עגבניות. האביב הוא עונת השיא של הירקות בטוסקנה בכלל ובלוקה בפרט  אחת המנות המקומיות שחוגגת את העונה היא הגארמוג'ה (Garmugia). זהו תבשיל עשיר בטעמים על בסיס ירקות האביב - אספרגוס, ארטישוק, אפונה ופול ירוק, בתוספת בשר וציר בשר או ציר ירקות.

Tordelli
דוד שושן
Garmugia
Eddy Buttarelli/REDA&CO/Universa

מדרום-מזרח ללוקה נמצאת עיירה יפהפייה בשם סן ג'מיניאנו (San Gimignano). זוהי עיירה קטנה למדי, שמוקפת בחומה ומגדלים רבים פזורים בתחומה. הכיכר המרכזית נקראת פיאצה דלה צ'יסטרנה (Piazza della cisterna). היא בנויה בצורת משולש ומוקפת בתים מימי הביניים. העיירה אמנם בנויה על גבעה ונופים מרהיבים לא חסרים בה, אבל מי שיחפוץ בנקודת תצפית משופרת יוכל לעלות למגדל הגבוה ביותר בעיירה, המגדל הגדול (Torre grossa), שמתנשא לגובה של 54 מטרים. מעדניות רבות בעיירה מציעות את התוצרת המקומית, מיין וגבינות ועד נקניקים ובראשם הפורקטה (Porchetta), חזיר ממולא בעשבי תיבול וצלוי בשלמותו. הלחם הטוסקני אינו מכיל מלח כלל. הטוסקנים גאים מאוד בכך (עדיין לא הבנתי למה) ומפצים על כך במליחות מורגשת במנות המקומיות.

San Gimignano
Lowell Monke/Shutterstock.com
פיאצה דלה צ'יסטרנה
canadastock/Shutterstock.com
סאן ג'ימיניאנו
Fabio Lotti/Shutterstock.com
פורקטה
ineersk/Shutterstock.com

בחלק הדרומי של טוסקנה שוכן משולש של אתרים לטיפול בגוף, וגם בנפש. בעיירה הקטנטנה מליאנו אין טוסקנה (Magliano in Toscana) נמצאת אחת מנקודות התצפית היפות שנתקלתי בהן באזור: קשת אבן שמספקת מסגרת למעין ציור נוף מעורר השתאות. סיור קצר בעיר העתיקה יכול להיות אתנחתה קלה בדרך.

magliano in toscana
gkordus/Shutterstock
Magliano in Toscana

ממזרח למלייאנו אין טוסקנה, כשעה נסיעה ממנה, שוכנים שני האתרים האחרים. הראשון הוא Terme di saturnia, ספא ומעיינות חמים בלב השדות. מי שיגיע למקום יוכל לבחור בשתי אפשרויות. האחת, הנוחה יותר, היא ספא בתשלום, שכולל מקלחות, סאונה ושלל פינוקים. האפשרות השנייה והפראית יותר היא מעיינות פתוחים, שנמצאים במרחק של כשתי דקות נסיעה מהספא המוסדר. המעיינות פתוחים לקהל ללא תשלום, אך ייתכן שיהיו עמוסים במבקרים. מדובר באחד מפלאי תבל (הלא רשמיים), המאפשר הפסקת רגיעה באמצע היום ותחת כיפת השמים. החיסרון הוא שאין מקום מסודר להתארגנות וגם לא מקלחות ולכן שהייה במעיינות כרוכה בניחוח גופרית שילווה אתכם בהמשך. 

Terme di saturnia
travellifestyle/Shutterstock.com
Terme di saturnia
fokke baarssen/Shutterstock.com

מרחק נסיעה קצר משם יוביל אל העיירה פיטיליאנו (Pitigliano). לעיירה יש היסטוריה ארוכה עם העם היהודי ובלבה שוכן גטו מפורסם שאף מתחזק מאפייה, חנות כשרה ובית כנסת. העיירה נחשבת לאחת ה-Borgo היפות ביותר שיש באיטליה. Borgo היא עיירה מוקפת חומה, שלרוב ממוקמת באזור הררי. פיטיליאנו אכן מוקפת חומה, שמגיעה ממש עד קו המצוק ומקיפה את כל החלק העתיק של העיירה.

פיטיליאנו
oltrelautostrada/Shutterstock.c
pitigliano

מאפיין זה יחד עם ההקשר היהודי זיכה את פיטליאנו בכינוי la piccola Gerusalemme (ירושלים הקטנה). הגטו היהודי שוכן לאורך כל רחוב Zuccarelli ונמצא בקו הראשון לנוף שנשקף מבעד לחומות העיר שעל המצוק. אל הגטו הגיעו היהודים מהעיירות הסמוכות לאחר צו שהוציא שלטון מדיצ'י בתחילת המאה ה-17. את ההודעה על המעבר לגטו מסרו שליחי משפחת מדיצ'י בעזרת נקישות במקל על דלתות בתי היהודים.

שער מה שהיה הגטו
REDMASON/Shutterstock.com

טראומת הגירוש באמצעות אותו מקל, המכונה Sfratto, הולידה במאפייה היהודית שבגטו (Forno Antico) מאפה שהפך זיכרון מר למתוק. הספראטו כולל מעטפת בצק פריך דקה מאוד שעשויה קמח, שמן זית, מעט סוכר ויין לבן. המעטפת מכילה מלית שעשויה דבש, אגוזים, קליפות הדרים מסוכרות ותבלינים כמו אגוז מוסקט וקינמון. המאפה יכול להשתמר לאורך זמן ואכן ניתן למצוא אותו לאורך כל השנה במאפיות המקומיות ובחנויות המזכרות.

Sfratto
דוד שושן

אלה רק טעימות קטנות ממחוז עצום ועשיר בתרבות, אמנות, היסטוריה, אוכל ונופים עוצרי נשימה. האביב בטוסקנה רק מחמיא לכל אלה ומעצים את החוייה.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות