
המין ארדיפיתקוס רמידוס הוא מהמינים הקדומים בשרשרת האבולוציונית של האדם, אולם הוא מהמאוחרים ביותר שהתגלו עד היום. מין זה חי לפני 4- 4.5 מיליון שנים והוא הקרוב ביותר בזמן לנקודת הפיצול שבין האדם לשימפנזה. המאובנים שלו התגלו לראשונה בשנות ה-90 של המאה הקודמת באזור עפר שבצפון אתיופיה. אחרי מחקר מפרך ועבודת נמלים שנמשכה עשור ויותר, הוצג המין הזה רשמית בגיליון חגיגי של כתב העת Science בשנת 2009 – 200 שנה לאחר הולדתו של דרווין. ״ארדי״ פירושו בלשון אנשי המקום שורש או רצפה, והסיומת ״פיתקוס״ משמעותה ביוונית קוף; ״רמידוס״ על שם הכפר ארמיס שלידו נמצא המאובן.
פרופ' רק מסביר כי בהתאם לתחזית של תיאוריית האבולוציה, מכיוון שמדובר במין כה מוקדם, הוא צפוי להיות בעל תכונות רבות הקרובות ביותר לאם הקדמונית המשותפת לנו ולשימפנזים. ואכן, מין זה הוא הפרימיטיבי מכל ההומינידים המוכרים לנו עד כה. מוחו קטן, שנפחו כ־400 סמ״ק, אינו שונה מהותית מזה של השימפנזה בן זמננו. לסתותיו בולטות בשיעור ניכר ממישור הפנים ושיניו העליונות והתחתונות משולבות אלו באלו. צירוף תכונות זה מקנה לגולגולת חזות קופית. שלדו של המין הזה מלמד שקומתו היתה נמוכה. לפי בסיס הגולגולת שלו אפשר לקבוע שהוא אמנם היה זקוף למדי אך עדיין רחוק מלצעוד על שתיים בצורה מושלמת. כף רגלו, עם בוהן החורגת מכלל אצבעות כף הרגל לכיוון קו האמצע, בדומה לשימפנזה, ואגנו המאורך מעידים על כך בבירור.
נראה שהרמידוס החליף בין הליכה על שתיים להליכה על ארבע וחש בנוח על הקרקע וגם על העצים. החוקרים מניחים שהוא חי במזרח אפריקה, באזור השבר הסורי-אפריקאי. באותה תקופה האזור התאפיין ב"יער טלאים" יער דליל יחסית על גבול הסוואנה. לפי פרופ' רק, ייתכן שהרמידוס הגיע עד לשטח צ'אד של היום שבמערב אפריקה. אולם השערה זו עדיין שנויה במחלוקת.
מתוך התערוכה באקדמיה למדעים, ירושלים
הדמיה: JAV / Science Photo Library
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר