רמזים חדשים שופכים אור על ההגירה הקדומה לאיי האוקיינוס השקט
חשיפת עצמות וכלים באי ממזרח לפפואה גינאה החדשה, גילתה כי ההגירה של בני לפיטה דרך המדינה היתה נרחבת הרבה יותר ממה שחשבו בעבר. חוקר: הגילוי מוכיח שהתקיימה אינטראקציה בין אוכלוסיות ילידיות ובני הלפיטה

אכלוּס איי האוקיינוס השקט הוא אחת ההגירות הגדולות ביותר בתולדות האנושות. בזכות תגלית ארכיאולוגית שנמצאה באי קטן בפפואה גינאה החדשה, נעשתה הערכה מחודשת להיקף המוקדם של התיישבות זו. לדברי הארכיאולוגים, אפשר שממצא זה יסביר את ההגירה לאזור לפני 3,000 שנה. בעקבות חשיפת עצמות בעלי חיים וכלים באי ברוקר, השוכן כ–200 ק"מ ממזרח לפפואה גינאה החדשה, מסתבר שההגירה של בני לפיטה דרך פפואה גינאה החדשה היתה נרחבת הרבה יותר ממה שחשבו בתחילה.
בני לפיטה הם קבוצה שמקורה במזרח אסיה, והם נחשבים מבחינה ארכיאולוגית לקבוצה האנושית הראשונה שהגיעה לאיי אוקיאניה הנידחים, ובהם טונגה, ונואטו וסמואה. ההנחה היא שבני לפיטה היגרו לשם מדרום מזרח אסיה דרך האיים שמול החוף הצפון־מזרחי של גינאה החדשה לפני כ–3,100 עד 3,350 שנה. קבוצות הקשורות לבני לפיטה הן שהביאו את הקדרות, בעלי חיים כמו חזירים ותרנגולות, ואת השפות האוסטרונזיות לגינאה החדשה — המאוכלסת בעמים ילידיים זה 50 אלף שנה לפחות.

במחקר חדש, שהתפרסם בכתב העת Nature Ecology & Evolution, ארכיאולוגים גורסים שחשפו את הראיה המוקדמת ביותר לבעלי החיים ולאובסידיאן — זכוכית געשית — שהביאו בני הלפיטה לדרום גינאה החדשה. להערכתם הממצאים הם בני 3,060–3,480 שנה. בן שו מהאוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה, המחבר העיקרי של המחקר, אמר שהגילוי מוכיח שהתקיימה "אינטראקציה ראשונית בין אוכלוסיות ילידיות, שכבר חיו באזור, ובין המהגרים בני הלפיטה". לדבריו, "זוהי חתימה חדשה בארכיאולוגיה, בייחוד בחלק זה של גינאה החדשה", אמר.
לדבריו, בני הלפיטה לא נשארו באזור. "הם פעלו כדי להמשיך הלאה בכיוון מזרח והתיישבו באיים בלתי מיושבים באוקיינוס השקט, דוגמת ונואטו, וכן הלאה עד טונגה וסמואה". החוקרים טוענים ש"האינטראקציה עם האוכלוסיות הילידיות בפרק זמן זה היתה מכרעת בהשפעתה על אסטרטגיות המעבר מאי לאי, ואלה הסתיימו באכלוס של איי אוקיאניה הנידחים".

לדבריהם, "ההתפשטות המהירה אך המאוחרת יותר של בני הלפיטה בדרום גינאה החדשה, ואולי מעבר לאיי מיצר טורס ולאורך החוף המזרחי של אוסטרליה, לא עברה בארץ לא נודעת. נראה שהם הסתייעו באינטראקציות עם אוכלוסיות ילידיות". הצוות מצא באי ברוקר הוכחות להכנסת חזירים וכלבים על ידי בני הלפיטה, וכן לשינויים בהתנהגות, כמו שימוש בשריוני צבים להכנת כלים וציד של בעלי חיים ימיים. "הנוכחות של טכנולוגיות לבניית גרזינים מאבן, שמנותקות מאלה המקושרות לבני הלפיטה, היא סימן להשפעות תרבותיות של העמים הילידיים שתרמו למגוון התרבותי באזור, למרות החלפת השפה", כתבו החוקרים.
שו אמר ששפות אוסטרונזיות, שהובאו על ידי קבוצות של בני הלפיטה, מדוברות במרבית האיים של פפואה גינאה החדשה. "חל שינוי מוחלט מהשפות הילידות שדיברו בהן שם לשפות שמדברים בהן כעת", הסביר, "וזאת אף על פי שלאיים האלה יש היסטוריה ארוכה של התיישבות ילידית, ואף על פי שהארכיאולוגיה מספרת שיש השפעה תרבותית מתמשכת של האוכלוסיות הילידיות האלה".
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר