האם יש מאכלים שמעלים את רמת הטסטוסטרון?
גברים רבים מודאגים מירידה ברמת הטסטוסטרון, שעלולה לפגוע בשרירים ובדחף המיני. מומחים סבורים כי שינוי תזונה לא משפיע לרוב על ההורמון, ומייחסים את הקשר ביניהם לשיפור באורח החיים

גברים רבים, במיוחד בגילים מתקדמים, מודאגים מרמת הטסטוסטרון בגופם. הטסטוסטרון הוא הורמון המין הגברי, שתורם לבניית שרירים ולדחף המיני. אך האם ניתן להעלות את רמת הטסטוסטרון בגוף באמצעות תזונה? ואם כן, איזה מאכלים יעילים יותר למטרה זו?
אלכסנדר פסטשוק, עוזר מרצה לאורולוגיה וכירורגיה באוניברסיטת יוטה, מסויג בעניין. "על בסיס המידע שיש ברשותנו, לא הייתי ממליץ לאדם שלא סובל מעודף משקל להקפיד על דיאטה בניסיון להעלות את רמת הטסטוסטרון בגופו", אמר פסטושק, שהיה שותף למחקר שעסק בחלופות לטיפול בטסטוסטרון.

עוד כתבות בנושא
רמת הטסטוסטרון הנורמלית אצל גברים נעה בין 300 ל-1,000 ננוגרם ל-100 מ"ל דם, ולעליות ולירידות בתוך הנורמה לא אמורה להיות השפעה. רק במקרים שבהם רמת הטסטוסטרון יורדת בעקביות מתחת ל-300 - תוצאה שאושרה בשתי בדיקות דם - יופיעו לעתים קרובות תסמינים דוגמת ירידה בדחף המיני, בעיות בזקפה, עייפות, מצב רוח ירוד או אובדן מסת שריר. מצב זה מכונה היפוגונדיזם.
בערך מגיל 40 חווים גברים ירידה שנתית של כאחוז אחד ברמת הטסטוסטרון. אולם ייתכנו הבדלים גדולים בשיעור הירידה אצל גברים שונים, ויש קשישים שרמת ההורמון אצלם דומה לזו של צעירים בריאים. לדברי מומחה לבריאות הגבר ומרצה לרפואה באוניברסיטת הרווארד, ד"ר שלנדר בהאסין, הירידה המשמעותית יותר חלה בקרב גברים שעולים במשקל באופן ניכר.
המחקרים שבדקו עד כה את הקשר בין תזונה לרמת הטסטוסטרון היו קטנים ולא הניבו ממצאים חד-משמעיים. במחקר בריטי שבו נאספו נתונים של 206 מתנדבים, למשל, התגלה שרמת ההורמון בגופם של שגברים שתזונתם עשירה בשומנים גבוהה ב-60% בממוצע מגברים שתזונתם דלת שומן. אצל צמחונים התגלה רמת הטסטוסטרון הנמוכה ביותר - בכ-150 ננוגרם בממוצע לעומת גברים שתזונתם עשירה בשומן ומבוססת על בשר. עם זאת, החוקר הראשי, ג'וזף ויטאקר, תזונאי באוניברסיטת ווסטר בבריטניה, ציין שלא היה ממליץ לגבר לצרוך יותר שומנים, אלא במקרים שבהם הוא סובל מתסמינים של טסטוסטרון נמוך ושתזונתו דלת שומנים ממילא.
לדברי ד"ר בהאסין, מחקרי תזונה הם מורכבים משום ששינוי מרכיב תזונתי אחד - כמו צריכת שומנים - כרוך בשינויים רבים אחרים, בהם צריכת פחמימות, חלבונים, ויטמינים ומינרלים, ואין לדעת איזה שינוי הוא זה שהוביל לשינוי ההורמונלי. בנוסף, לדבריו, רמת הטסטוסטרון מושפעת גם משינה, אכילה בשעות היום לעומת אכילה בלילה ומספר הארוחות ביום.
יש גברים שלא אוכלים מוצרי סויה כי הם חוששים מפני פגיעה ברמת הטסטוסטרון בגופם. מוצרי הסויה עשירים בחומרים שנקראים איזופלבונים, המחקים את מבנה האסטרוגן. אולם אין ראיות לתופעה שכזו, גם אצל גברים שצורכים מוצרי סויה בכל ארוחה.
שינוי שכן ניתן לעשות בתזונה הוא הפחתה בצריכת אלכוהול. שתיית אלכוהול מופרזת גורמת לירידה ברמת הטסטוסטרון על ידי הרס תאים באשכים המייצרים את ההורמון, ובכבד שמשנה את המטבוליזם של הטסטוסטרון. בולמוסי שתייה לא תכופים עשויים להוריד את רמת הטסטוסטרון למשך כ-30 דקות, שבעקבותיהן חוזרת ומתייצבת הרמה הרגילה.
ראש המחלקה לבריאות הגבר ואורולוגיה משקמת באוניברסיטת קליפורניה, ד"ר פייסל יאפי, הסביר כי מטופלים שלו שמחליטים לשנות תזונה נוטים גם לשתות פחות אלכוהול ולבצע יותר פעילות גופנית. פעולות אלו, לדבריו, עשויים לתרום להעלאת הטסטוסטרון. לכן הוא סבור שכל קשר בין תזונה לטסטוסטרון הוא ככל הנראה תוצאה של אורח חיים בריא יותר. "לדעתי אין דרך לגרום לעלייה משמעותית בטסטוסטרון על ידי שינוי התזונה", הוסיף ד"ר ריצ'רד פנטוס מאוניברסיטת נורתשור באילינוי.
לכתבה המלאה של רנדי האטר אפשטיין בניו יורק טיימס
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר