ממתקים לא באמת משפרים את מצב הרוח, אבל יש אוכל שכן
הקשר בין תזונה למצב הרוח הוא מורכב ודו-כיווני. אין מרכיב תזונתי ספציפי שיכול לשפר את ההרגשה, וההשפעה המשמעותית ביותר לטווח ארוך מתקבלת מכלל התפריט שאנו אוכלים

תזונה מאוזנת ואורח חיים בריא משפיעים לטובה על מצב הרוח ומפחיתים את רמות הסטרס. בשנים האחרונות ניסו חוקרים לגלות אם יש מרכיבים תזונתיים ספציפיים בעלי אפקט דומה, אך הממצאים הראו כי ההשפעה המשמעותית לטווח ארוך נגרמת ממכלול התזונה. יחד עם זאת, ניתן להצביע על כמה רכיבים במזון ועל כמה הרכבי מזון שמשפיעים לטובה על מצב הרוח.
1. טריפטופן - זו חומצה אמינית שהגוף שלנו לא מסוגל לייצר בעצמו, ויש לקבל אותה מהמזון. טריפטופן היא אבן הבניין ליצירה במוח של סרוטונין, המוליך העצבי שמעניק תחושה של מצב רוח טוב, רוגע ותחושת שובע.

טריפטופן שכיחה יותר באופן יחסי בחלבונים כגון בקר, דגים, קטניות, מוצרי חלב, ביצים ואגוזים. אכילה של פחמימות גורמת לחדירה של טריפטופן למוח ואז להיווצרות הסרוטונין. לכן חשוב לאכול חלבונים במשך כל היום כדי שהטריפטופן תהיה זמינה בדם ותוכל להיכנס למוח בעת אכילת פחמימות.
2. דיאטה ים תיכונית - תזונה זו מאופיינת בצריכה גבוה של פירות, ירקות, קטניות שמן זית ואגוזים, צריכה נמוכה יותר של ביצים, מוצרי חלב ועוף וצריכה מועטה של בקר. מחקרים הראו כי צריכתה מפחיתה את הסיכוי ללקות בדיכאון.
3. אכילה מסודרת במשך היום - פיזור המזון על פני כמה ארוחות מסייע לשמור על רמות סוכר מאוזנות בדם ומונע תחושת רעב חזקה. בכך הוא מונע הופעה של שני גורמים שעלולים לשבש את מצב הרוח וליצור תחושות של חוסר סבלנות ועצבנות. מספר הארוחות הרצוי משתנה מאדם לאדם, בהתאם לצרכים שלו, הרצונות שלו וסדר יומו. אדם אחד יכול לאכול שלוש ארוחות ביום ואחר ירגיש שישיג תועלת רבה יותר מאכילת אותה כמות אוכל במשך שש ארוחות.

4. סוג הפחמימות - סוג הפחמימה שאנחנו אוכלים משפיע על רמות הסוכר בדם. תנודות חדות ברמת הסוכר בדם משפיעות על מצב הרוח, העייפות והריכוז. כאשר רמת הסוכר בדם עולה יש בהתחלה תחושה טובה ונוצר סרוטונין, אולם ההשפעה עשויה להתהפך בהתאם לסוג הפחמימה. אכילה של פחמימות פשוטות ומעובדות כמו עוגות, עוגיות, ממתקים ולחם לבן מקפיצות במהירות את רמות הסוכר, והן יכולות גם לרדת במהירות. לעומת זאת, אכילה של פחמימות מורכבות שעשירות בסיבים תזונתיים מאפשרת עלייה מתונה ועדינה של רמות הסוכר בדם ומונעת תנודות חדות. הפחמימות בעלת ההשפעה הטוב ביותר הן הקטניות ודגנים מלאים (כמו אורז מלא, כוסמת, קינואה וחיטה מלאה).
השפעה נוספת של סוג הפחמימות קשורה לתגובת מערכת החיסון שלנו - נמצא קשר בין אכילה של פחמימות פשוטות והתעוררות מצב דלקתי בגוף המוביל לתסמינים של דיכאון. לכן אכילה של מתוק אולי נותנת תחושה טובה בטווח הקצר, אבל ההשפעה היא הפוכה לגמרי בטווח הארוך.
5. סוג השומן - גם סוג השומן עצמו עשוי להשפיע על עוררות של מערכת החיסון ותהליכים דלקתיים המשפיעים על פעילות המוח, ובעקיפין על מצב הרוח. השומנים המומלצים הם אומגה 3 שמקורה מדגי ים, אגוזים, פשתן וצ'יה, וכן שמנים בלתי רוויים כגון שמן זית ואבוקדו.
הקשר בין תזונה ומצב רוח הוא מורכב ודו-כיווני. אין רכיב אחד ספציפי שיש לו משקל גדול יותר, ולכן הדרך הבטוחה ביותר לוודא שהאוכל שלנו משפיע לטובה על הבריאות הנפשית שלנו היא לשמור על תזונה מאוזנת ומגוונת ולבצע פעילות גופנית באופן קבוע.
ניאורה אלרון מרטה היא דיאטנית קלינית של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר