למה אנחנו עדיין צריכים לעטות מסכה בטיסה?
חלק מחברות התעופה בבריטניה כבר לא דורשות לעטות מסכה בטיסה, אך במדינות רבות עדיין יש חובה כזאת. האם המסכות יעילות? ואיזה עוד אמצעי הגנה מסייעים להימנע מהדבקה?

מטוסים הם כנראה המקומות האחרונים שבהם מקפידים במיוחד על חובת המסכות. זה נשמע הגיוני וטבעי, הרי מדובר במקום סגור שבו אנשים נמצאים במשך כמה שעות. ולמרות זאת, מגמת השינוי כבר החלה. באחרונה בוטלה חובת המסכות בטיסות בדנמרק ובחלק מחברות התעופה בבריטניה, ובארה"ב צפויים לבחון ב-18 באפריל אם עדיין יש צורך בכך. חובת המסכות בטיסות בוטלה בין היתר גם בצפון אירלנד, נורבגיה, מקסיקו.
ההתאחדות הבינלאומית לתעבורה אווירית, המייצגת כמעט 300 חברות תעופה, מנהלת קמפיין יחד עם התאחדות הנסיעות האמריקאית בניסיון לבטל את חובת עטיית המסכות במטוסים. בנוסף, כמה חברי קונגרס רפובליקאים כבר עתרו לבית משפט בדרישה לבטל את החובה.

עם זאת, מומחים לבטיחות בנסיעות ונוסעים רבים סבורים שיש לנקוט גישה זהירה יותר במטוסים ובנמלי תעופה. ריקה קיפט, שאמה חולה בסרטן, טסה באחרונה מהאיים הקנריים למנצ'סטר שבאנגליה, ולא ידעה שחובת המסכות בוטלה עד שעלתה על הטיסה. במשך חודשים היא נמנעה מלהיקלע למקומות צפופים בשל החשש לבריאות אמה, אך מצאה את עצמה בטיסה של ארבע שעות עם נוסעים רבים ללא מסכות. "זה היה מטריד ביותר", אמרה.
האם מערכות האוורור במטוסים מספיק טובות?
במטוסים רבים יש מערכות סינון אוויר מתקדמות שמחליפות את האוויר בכל שתיים או שלוש דקות. לכן, טוענות חברות התעופה, הסיכון להידבק במטוסים אלו אמור להיות נמוך יותר מאשר במקומות צפופים אחרים, שבהם כבר הוסרה החובה לעטות מסכות. הנשיא הנבחר של האגודה האמריקאית לרפואה ולגהות טרופיות, ד"ר דיוויד פרידמן, מוסיף כי הסיכון במטוס אמור להיות גם נמוך יותר בהשוואה לנמלי תעופה או לשרוולים הצפופים המוליכים למטוס, שבהם אין מערכות אוורור יעילות.

עם זאת, חוקרים מסבירים כי מי שיושב ליד אדם שנדבק בנגיף עלול לשאוף אל ריאותיו נגיפים שטרם נשאבו לתום מערכת סינון האוויר. "קיימות ראיות לכך שנוסעים הנמצאים בטווח של שתי שורות מאדם מידבק נמצאים בסיכון גבוה יותר", אומרת פטריציה שלגנהוף, מרצה לרפואת מטיילים באוניברסיטת ציריך.
האם המסכה יעילה בטיסה?
כן. יש אנשים שנדבקים בקורונה בטיסות, אך קיימת הסכמה בקרב חוקרים שטיסות הן בטוחות למדי. ד"ר עאישה חטיב, שפועלת ביחד עם האגודה הבינלאומית לרפואת מטיילים, אומרת כי "ניתן לטעון שהאמצעי היעיל ביותר להפחתת ההדבקה בטיסות עד כה היתה חובת עטיית המסכות". פרידמן מחזק את דבריה, ומבהיר כי ימשיך לעטות מסכה במשך הטיסה גם אם יבטלו את החובה לעשות זאת.

גם נמלי תעופה וחברות תעופה שהסירו את חובת המסכות מדגישים את חשיבותן. אמה גילתורפ, מנכ"לית התפעול של נמל התעופה היתרו בבריטניה, אמרה שהיא "ממליצה לעטות אותן" גם ללא הדרישה החוקית לעשות זאת.
האם רמת התחלואה אמור להשפיע על חובת המסכות?
תלוי את מי שואלים. יש מקומות בעולם שבהם יש ירידה בתחלואה עם תום גל האומיקרון, אך במקומות רבים חלה עלייה מחודשת, כמו בישראל. מנהל היוזמה לבריאות הציבור בתעופה של אוניברסיטת הרווארד, לאונרד מרקוס, אמר כי בשלב זה לא ניתן להחליט אם התפשטות וריאנט BA.2 מצדיקה להאריך את חובת המסכות במטוסים בארה"ב. אולם מרקוס מבהיר כי אם יוחלט להסיר את המסכות יהיה קשה להחזיר את הגלגל לאחור.
חלק מהאנשים שתומכים בביטול חובת המסכות טוענים כי אין משמעות למספר מקרי התחלואה, משום שהחיסונים מעניקים הגנה מפני מחלה קשה, וכי רוב האנשים שעולים על טיסות בינלאומית הם מחוסנים. עם זאת, תומכי חובת המסכות מזכירים כי החיסונים עלולים שלא לספק הגנה מפני מחלה קשה לכל מי שנמצא על הטיסה ולמי שהם באים עמו במגע הדוק.
לכתבה המלאה של התר מרפי בניו יורק טיימס
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר