קטנים, עגולים וג'ינג'ים: זה הזמן למשמשים

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

קטנים, עגולים וג'ינג'ים: זה הזמן למשמשים

לכתבה
משמשים קטנים במילוי בשר מיכל וקסמן

אל תפספסו את הרגע המתאים להכין מטעמים ממשמשים

13תגובות

במקום שבו עונות השנה הן עניין נתון לפרשנות, נדרשים לעתים מדדים חקלאיים משכיני סדר בדמות פירות וירקות שמפציעים שנה אחר שנה בדיוק בזמן, כמו שעון ישן מעורר אמון ומאפס מציאות. משמשים מסמנים את פתיחתו הרשמית של הקיץ. קטנים ועגולים, סמוקי לחיי תינוק חלקות, הם זורחים בחוצפה ג'ינג'ית, מפיצים ניחוח בושם שאין לטעות בו.

משמש בשל בדיוק במידה (בשרו רך אבל לא קמחי, מתיקותו העזה מאוזנת בצביטת חמיצות, טעמו מרוכז ונוכח) הוא מהמשמחים בפירות. לא קל למצוא כזה. אפשר לטעות בהם בקלות, במשמשים, ואין דרך בדוקה להבחין בין ראוי למאכזב אלא לנגוס בבשרם. אם נמצא המשמש המושלם ראוי לו שייאכל ככה, כמו שהוא. מי שזוכה לפגוש יבול משובח יתקשה לעצור באחד.

משמשים
מיכל וקסמן

משמשים שלא ייעלמו בזלילה ישירה ישמחו לקבל מכת חום שתדגיש את טעמם, תחזק את חמיצותם ותהפוך את בשרם לרך ומתמסר. בריבה, בתבשילים, בסלטים, בעוגות ואפילו ממולאים גבינה או בשר – משמשים הם אורחים רצויים מאוד במטבח.

לא מעט זנים של משמש גדלים בארץ, כולם עונתם קצרה שבקצרות. במשך כמה שבועות הם צובעים את דוכני השוק בכתום עז ומיד נעלמים עד השנה הבאה. כדאי למהר וליהנות מהם כל עוד הם כאן.

משמשים קטנים במילוי בשר
מיכל וקסמן

משמשים קטנים במילוי בשר

השילוב בין משמש לבשר מתובל נפוץ במטבחים שונים, אם כי לרוב יהיו אלה משמשים מיובשים. במתכון הזה הצלייה היא קצרה ודורשת איזון נכון בין הזמן הנדרש למשמש להתרכך מבלי להתפרק לבין זה שדרוש כדי שמילוי הבשר ייצלה מבלי להתייבש. לשם כך כדאי לבחור משמשים קטנים ומוצקים, שיתאימו למילוי בכדורי בשר קטנים.

החומרים:

כ-50 משמשים קטנים, בשלים אך מוצקים

300 גרם בשר טלה שמן, טחון גס

חופן עלי נענע טריים

1 בצל בינוני

1 כף ריבת משמשים ביתית (אם אין אפשר להחליף ברכז רימונים איכותי)

קורט נדיב בהרט שיש בו הל וקינמון

פלפל שחור טחון טרי

מלח ים

שמן זית לזילוף

פרחים של כוסברה ופרחי שומר בר (או בזיליקום, או זעתר אם יש)

ההכנה:

סידור המשמשים בתבנית
מיכל וקסמן

מחממים תנור ל-250 מעלות.

בעזרת סכין חורצים בעדינות את המשמשים לאורך התפר שלהם, מבלי שייפרדו החצאים. שולפים בזהירות את הגרעין.

מכינים מילוי:

במעבד מזון שמים בצל, נענע, ריבה, בהרט, פלפל ומלח וטוחנים בפולסים עד לקבלת תערובת אחידה. אם מתעצלים ללכלך את המג'ימיקס, כדאי לגרר את הבצל בפומפייה ואת הנענע לקצוץ דק.

מערבבים את התערובת כולה עם הבשר ולשים היטב במשך כמה דקות, עד לקבלת תערובת אחידה שמתכדררת בקלות. יוצרים מהתערובת כדורים קטנים שמתאימים בגודלם למלא את בטנו של כל משמש.

מכינים את תבנית המשמשים:

משמנים תבנית נמוכה ורחבה שתכיל את המשמשים בצפיפות בשכבה אחת.

ממלאים כל משמש בכדור בשר, מהדקים את לחיי המשמש זו אל זו בלחיצה קלה ומניחים בתבנית כשהמילוי פונה כלפי מעלה ולחיי המשמשים הממולאים נוגעות זו בזו מכל צד. ממלאים ומסדרים כך את המשמשים כולם, עד שהתבנית מלאה בצפיפות והמשמשים תומכים זה בזה.

ממליחים את המשמשים ומזלפים עליהם שמן זית בנדיבות. מפזרים מעליהם פרחי תבלין טריים, אם יש. צולים במרכז התנור 10-15 דקות או עד שהבשר עשוי וראשי המשמשים מתחילים להשחים. היזהרו מצליית יתר, שלא יתפרקו המשמשים ויהפכו לריבה או סתם לרסק. אוכלים חם או פושר.

מטבוחה משמשים צלויים
מיכל וקסמן

מטבוחה משמשים צלויים

החומרים:

למשמשים:

10-12 משמשים בשלים ומוצקים חצויים ומגולענים

שמן זית לזילוף

1/2 כפית דבש

מלח ים

לסלט:

מיצי הצלייה שנשארו בתבנית של המשמשים

1 פלפל ירוק חריף פרוס דק

1 כפית ג'ינג'ר טרי מקולף ומגורר

מלח ים

1 כף שמן זית

ההכנה:

מכינים את המשמשים:

מחממים תנור ל-250 מעלות.

מסדרים את חצאי המשמשים בתבנית שתכיל אותם בשכבה אחת כשצדם החתוך פונה כלפי מטה.

מזלפים עליהם דבש ומפזרים מעט מלח. מזלפים שמן זית בנדיבות. צולים 5-10 דקות, תלוי במידת הבשלות והגודל של המשמשים. הם צריכים להיות רכים אבל לא להתפרק, לכן חשוב לבדוק אותם מדי דקה או שתיים ולהוציא בזמן. מניחים למשמשים להתקרר בתבנית.

מכינים את הסלט:

בעדינות מעבירים את המשמשים הצלויים לקערה ומפזרים ביניהם פרוסות פלפל חריף.

לתבנית עם נוזלי הצלייה של המשמשים מוסיפים מלח, ג'ינג'ר ושמן זית וטורפים הכל במזלג.

יוצקים את הרוטב על המשמשים ואוכלים עם חלה טרייה, כמו מטבוחה.

פרוסת עוגת משמשים
מיכל וקסמן

עוגת משמשים קלי קלות של אמא

משמש, סוכר וחמאה – שילוב פשוט ומשמח בעוגה פשוטה ומשמחת שהולכת איתי מאז ילדותי. לערבב, לאפות, לזלול.

החומרים:

1 ק"ג משמשים בשלים חצויים ומגולענים

4 ביצים

200 גרם חמאה רכה

1/4 כוס חלב

2 כוסות + 2 כפות קמח תופח

1 וחצי כוסות סוכר + 2 כפות לפיזור מעל העוגה

ההכנה:

משמשים בתבנית לפני אפייה
מיכל וקסמן

מחממים תנור ל-180 מעלות.

מרפדים תבנית בנייר אפייה. אני השתמשתי בתבנית מלבנית גבוהה שגודלה 35x20 ס"מ. אפשר גם לפצל לתבניות אינגליש קייק ארוכות או להשתמש בתבנית עגולה שקוטרה 26-28 ס"מ. הביאו בחשבון שהעוגה עולה והשאירו לפחות 1/4 מהתבנית ריק כדי לאפשר לה לעלות מבלי לגלוש.

בקערת המיקסר מקציפים סוכר וחמאה עד שנוצרת תערובת תפוחה וקרמית. מוסיפים ביצים וחלב ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים קמח ומערבבים רק עד לקבלת תערובת אחידה ולא יותר.

מסדרים חצי מכמות המשמשים בתחתית התבנית כשחלקם החתוך פונה כלפי מעלה. יוצקים עליהם את תערובת העוגה ומשטחים באופן אחיד בעזרת מרית.

את המשמשים הנותרים מפזרים למעלה ומטביעים בלחיצה עדינה בתערובת הבצק. העוגה תתפח בזמן האפייה והמשמשים יכוסו. מפזרים על הכל 2 כפות סוכר. אופים 45-50 דקות או עד שקיסם שננעץ בעוגה (באזור שאין בו פרי) יוצא נקי.

עוגת משמשים
מיכל וקסמן

michal.waxman@gmail.com

מתכונים נוספים של מיכל וקסמן בבלוג.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות