להכין עם הילדים: אוכל מקסיקני שהוא תאווה לעיניים ולחך

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

להכין עם הילדים: אוכל מקסיקני שהוא תאווה לעיניים ולחך

לכתבה
סלט מקסיקני טרי אלירן ארזי

בעבור הילדים האמריקאים שלי נאצ'וס וטאקו זה כמו פלאפל וסביח לישראלים, אבל הגיע הזמן להרחיב להם את מנעד הטעמים המקסיקניים עם דג ברוטב עגבניות וסלט תירס טרי

4תגובות

נפתח באקסיומה: אי אפשר לגור באמריקה מבלי לאהוב אוכל מקסיקני. ואיך אני יודע? כי ניסיתי. בהתחלה פחות התחברתי. נראה לי מוזר שילוב הטעמים הזה עם השעועית והחריף והחמוץ, ומה זה הטורטיות הדקות האלו ואיך אפשר בכלל להכניס לפה בוריטו? הכל היה נראה לי מעקצץ ושונה.

אבל אז עברו קצת מים בנהר ונולדו לי ילדים ונוכחתי כמה בשבילם אוכל מקסיקני הוא בסיסי, כמו האוכל הים תיכוני עבור אביהם. הרי המטבח הישראלי נשען רובו ככולו על המטבח הערבי, על חומרי הגלם הטריים של המזרח התיכון, בדיוק כמו שהאוכל האמריקאי נשען על השורשים הילידיים שלו, המקסיקנים.

פלאפל וסביח בשבילי הם הטאקוס והנאצ'וס של הילדים שלי. ובתכל'ס, יש לא מעט קווי דימיון ביניהם. כולם נשענים על חומרי גלם טריים, עונתיים, מקומיים: המון ירקות (אבוקדו, אבוקדו, אבוקדו) עשבי תיבול (כוסברה זה החיים), קטניות, תירס, דגים, בצק שטוח שמגלגלים בו תוספות, נשמע מוכר? בהחלט.

מרוב אהבתם של הילדים לאוכל הנגיש הזה הונהג בביתנו עוד מימים ימימה מנהג ה-"טאקו טיוזדייס", כלומר טאקוס ביום שלישי. תאמינו לי, זה ממכר. אני מחמם טורטייה מקמח תירס על הגז (כמו שראיתי את אבי עושה לפני עשרות שנים עם פיתה) ואז תלוי מה בא לנו, לפעמים זה דג מטוגן קלות במחבת עם קצת ירקות חתוכים למעלה, מלא ליים וכמובן שליכטה של אבוקדו ושמנת חמוצה, לפעמים הולכים על הגרסה הצמחונית וממלאים בשאריות טופו מאתמול, ולפעמים סתם עם סלסה של עגבניות, בצל ו- כן, כוסברה.

אז זה ברגיל, אבל הערב תיכננתי משהו מיוחד, גם לכבוד הקיץ שממש עוד רגע מגיע וגם לכבוד הרצון להתרענן עם מנה קלילה אחרי כל ארוחות חג הפסח הכבדות (כן, גם בניו ג'רזי חוגגים). אז נזכרתי במנה שלמדתי עוד בבית הספר לבישול, שם הוקדשו לא פחות משלושה ימי לימוד לאוכל המקסיקני, לשורשים ולתרבות, בהם הכנו עשרות סוגים של סלסות, מרקים, ממרחים וסלטים ואם עד אז לא הייתי בטוח בחיבתי למטבח השכן מדרום, הגיעה מנת הדג בסגנון ורה-קרוז שסגרה את העסק סופית.

אם לנו יש חריימה, למקסיקנים יש ורה קרוז. פילטים רכים של דג לבן ששוחים ברוטב טרי של עגבניות בשלות, פלפלים מתוקים ושום, בתוספת צלפים וזיתים. מנה יפהפייה, טעימה ואפילו לא מאוד חריפה, כך שניתן להאכיל בה גם פיות קטנים יותר משלי. אני כמובן לא יכולתי להתאפק והוספתי חלפיניו אחד אבל בהחלט ניתן לוותר עליו ולהכין את המנה לארוחת הערב משפחתית בתוספת של סיר אורז לבן ריחני.

דג מקסיקני בסגנון ורה- קרוז
אלירן ארזי

בצד הכנתי סלט טרי, כיפי ויפה של תירס (שוב, טרי – לא מבושל, לא מוקפא ומופשר - טרי), שעועית שחורה (היא כן מבושלת), בצל סגול קצוץ דק דק, וכוסברה קצוצה. קראתי לאמיגוס הקטנים שלי והתיישבנו לארוחת הערב. את הדג חיסלנו, יצא מעולה. מדי פעם איזה ילד אמר שקצת חריף לו אז הוספתי עוד כף אורז, אבל בכללי המנה מתוקה מהעגבניות והפלפלים ומלוחה חמוצה מהצלפים. הדג הלבן נימוח ומתפרק וזה כל הקסם. תאווה לעיניים ולחך.

ממליץ להשקיע וללכת על דג ים לבן ואיכותי כמו הלברק או לוקוס (כאן השתמשתי בהליבוט או בקוד), ולא על אמנון או מה שקוראים פה טילפיה (סוג של בס). נסו ולא תצטערו. את הסלט אכלנו רק הבנות ואני כי הבן לא אוהב שעועית. אבל נתתי לו קלח תירס טרי שנשאר מיותם, ככה שכולנו יצאנו מרוצים מהארוחה.  

דג מקסיקני בסגנון ורה-קרוז
אלירן ארזי

לדג מקסיקני בסגנון ורה-קרוז

חומרים:

3 פילטים של דג לבן

בצל גדול חתוך לקוביות (לא משנה הגודל, הרוטב עוד עתיד להיטחן)

2-3 שיני שום

3 עגבניות גדולות בשלות חתוכות לקוביות

פלפל אדום חתוך לקוביות

פלפל חריף מסוג חלפיניו חתוך לקוביות (אופציונלי)

חצי כוס זיתים ירוקים מגולענים קצוצים

רבע כוס צלפים

3 עלי דפנה

ענף טימין

מים או ציר ירקות

מלח ופלפל בנדיבות

דג מקסיקני בסגנון ורה-קרוז
אלירן ארזי

לעבודה:

במחבת גדול או סיר שטוח מחממים מעט שמן זית ומוסיפים את הבצל והשום. נותנים לבצל ולשום להפיץ ריחות של "עוד מעט יהיה פה אוכל טעים", במשך שתי דקות ואז מוסיפים את העגבניות והפלפלים.

מוסיפים מים או ציר ירקות לכיסוי, מתבלים במלח וקצת פלפל ונותנים לירקות להתבשל.

דג מקסיקני בסגנון ורה-קרוז
אלירן ארזי
דג מקסיקני בסגנון ורה-קרוז
אלירן ארזי
דג מקסיקני בסגנון ורה-קורז
אלירן ארזי

אחרי 6-7 דקות מועכים את הכל עם מועך לפירה או טוחנים עם בלנדר מוט. ממשיכים לתת לרוטב להצטמצם על אש נמוכה ומוסיפים את עלי הדפנה והטימין, את הזיתים והצלפים וטועמים.

דג מקסיקני בסגנון ורה-קרוז
אלירן ארזי

בנפרד ממליחים את נתחי הדג הלבן ומטגנים קלות במחבת נפרדת כמה דקות מכל צד. לא צריך להגיע להשחמה מלאה אבל שיזוף נאה של הדג יתקבל בברכה.

דג מקסיקני בסגנון ורה-קרוז
אלירן ארזי

את הנתחים הצלויים קלות מוסיפים למחבת עם הרוטב, ועם כף גדולה יוצקים עליהן מן הנוזלים ומקפידים לכסות אותם מכל הצדדים. מניחים לנתחים להתבשל עוד כמה דקות.

דג מקסיקני בסגנון ורה-קרוז
אלירן ארזי

חשוב לזכור: דג לבן לא זקוק לזמן בישול רב, לכן הקפידו לבשל לא יותר מרבע שעה כדי לא להגיע למצב של דג יבש וחסר טעם.

מורידים מהאש, מפזרים כוסברה קצוצה ומגישים לצד אורז לבן ופלחי ליים.

סלט מקסיקני טרי
אלירן ארזי

סלט תירס מקסיקני טרי

חומרים:

3 קלחי תירס טריים

פחית שימורי שעועית שחורה, מבושלת

כוסברה

בצל סגול קטן

ליים

סלט מקסיקני טרי
אלירן ארזי

לעבודה:

מגרדים (או חותכים) עם סכין את קלחי התירס עד שכל הגרעינים נפרדים. מעבירים לקערה.

סלט מקסיקני טרי
אלירן ארזי

מסננים ושוטפים את השעועית ומעבירים לקערה. קוצצים את הבצל לקוביות קטנות ומעבירים לקערה. קוצצים את הכוסברה ומוסיפים.

סלט מקסיקני טרי
אלירן ארזי
סלט מקסיקני טרי
אלירן ארזי

מערבבים הכל, סוחטים ליים מלמעלה, שמן זית בנדיבות, מלח ופלפל, ובתיאבון.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות