"הוכחנו שאפשר לעשות כסף מלייקים באינסטגרם": כך כבשו הבלוגריות את עולם המתכונים - חדשות האוכל - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

"הוכחנו שאפשר לעשות כסף מלייקים באינסטגרם": כך כבשו הבלוגריות את עולם המתכונים

לכתבה
לייזה פאנלים (חגית ביליה). "העתיד שלי הוא מה אני מבשלת לארוחת צהריים" תומר אפלבאום

עשרות אלפי עוקבים ברשתות, בלוגים מצליחים וספרי בישול שממקמים אותן בחזית - בלוגריות האוכל הפכו לסמכות המקצועית העליונה בנוגע למתכונים, ומבחינתן זוהי רק ההתחלה

33תגובות

ערב סגר שני אפשר להביט אחורה, למודי סגרים שכמונו, ולנסות להבין מה למדנו. במשחק האסוציאציות הגדול של הקורונה, המילים "לחם", "מחמצת", "פיצה", בהחלט ממצות את המעשים של רבים מהסגורים בביתם. כלומר – בישול ביתי, על סוגיו הרבים, היה לב ליבו של פעילות הסגר שלנו. אלא שבניגוד ל-20 השנים הקודמות, בהם השפים תמיד הגיחו כמנצחים וככוכבים הבלתי מעורערים של המטבח שלנו, הסגר הזה מקבע סופית את מעמדן של הבלוגריות.

הן שולטות בתחום המתכונים, מתחזקות עמודי אינסטגרם עם מאות אלפי עוקבים, מתגאות בבלוג אישי נוצץ ולאחרונה אף "השתלטו" על שוק ספרי הבישול. המהלך האחרון, כניסה לאזור שהיה שייך בלעדית לשפים ולמתכונאים מדופלמים בשנים האחרונות, הוא רק החותמת הסופית – תמונת הניצחון או הדובדבן שעל הקצפת – בדרך שלהן. מי שלא רצה אותן בפרינט, קיבל אותן ברשימות רבי המכר. כדי להבין איך המתכונים של הבלוגריות הפכו להכי אמינים בנמצא, והן עצמן גנבו מהשפים את הפוקוס, הפכו להיות סלבריטאיות שמייצגות את עולם האוכל עבור רבים – שוחחנו עם ארבע בלוגריות מובילות, מתוך רשימה ארוכה ומרשימה של מתכונאיות דור 5. כן, הנשים במטבח הביתי שולטות.

ואלה שמות: יונית צוקרמן, בעלת הבלוג "מלכת המטבח" ו-108 אלף עוקבים באינסטגרם, הוציאה לקראת ראש השנה ספר בישול שכבר הפך לרב מכר; רחלי קרוט, בעלת הבלוג "קרוטית" ו-122 אלף עוקבים בחשבון האינסטגרם שלה, הוציאה השנה את "תוצרת בית", ספר בישול בצוותא עם השפים ישראל אהרוני ועומר מילר ועם הבלוגרית אפרת ליכטנשטט; נטלי לוין, בעלת הבלוג "עוגיו.נט" ו-125 אלף עוקבים באינסטגרם, הוציאה שני ספרי בישול רבי מכר; לייזה פנאלים (חגית ביליה), בעלת הבלוג "יומן מטבח קטן של עקרת בית גדולה" עם 75 אלף עוקבים ברשתות ושלושה ספרי בישול מצליחים באמתחתה; ואפרת ליכטנשטט, בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום?" ו-86 אלף עוקבים באינסטגרם ומחזיקה אף היא בשני ספרי בישול וכן במדור מתכונים במוסף מוצ"ש.

View this post on Instagram

תקראו לזה פחזניה בטעם וניל תפוחים או פארי ברסט או קינוח לחג לא משנה לי איך 🤪😜 העיקר שתכינו!!!😋😋😋 אמאאאאאא אני תעלפת איזה טעים זה וקל קל להכנה . שעתיים ישבתי וכתבתי לכם את כל הטיפים ואין מצב שזה לא מצליח לכם ! ושאתם לא קוטפים מלא מחמאות . בקיצור מתכון מפורט בבלוג לינק למתכון בסטורי ויהיה בשמורים גם ! https://www.yonit-tzukerman.co.il/%d7%a7%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%97%d7%99%d7%9d/%d7%a4%d7%90%d7%a8%d7%99%d7%96-%d7%91%d7%a8%d7%a1%d7%98/ #ראשהשנה #קינוחים #פאריבראסט #מתכוןבשיתןףתמי4 #גם_בחגים_מים_איכותיים @strausswater

A post shared by יונית סולטן צוקרמן (@yonit_z) on

יונית צוקרמן ניהלה במשך 20 שנה מרפאת שיניים. "ישבתי על אותו כיסא 20 שנה", היא נזכרת, "עד שפתחתי בלוג. ואז פרסמתי מתכון ל'קציצות אבו-חצירא' והכל התפוצץ". צוקרמן מספרת על "ארבעה חודשים של טירוף", כולל אינסוף תיוגי אינסטגרם שבסופם "קיבלתי שם של קציצה". צוקרמן היא אולי הטריגר הכי גדול לכתבה הזו. היא פרסמה לאחרונה ספר מתכונים ראשון פרי עטה, שגרם לה חרדה גדולה בטרם יצא לשוק.

"מלכת המטבח" של יונית צוקרמן

"יום לפני נכנסתי לפחד ולחרדה. מי יקנה את הספר שלי"? היא נזכרת ואז מתפוצצת מצחוק. הספר שלה מכר שלוש מהדורות עוד בטרם הגיע בכלל לחנויות. "אני עובדת מתוך הסיפור האישי שלי, של אהבה גדולה במשפחה. אני עושה את זה בשביל מי שלא קיבל חום ואהבה. שלא יודע מה זה מטבח. אני מלווה אותם, תומכת בהם ולא נותנת להם להיכשל, והם החזירו לי – ובענק – כשרכשו את הספר שלי", היא מספרת בגאווה.

מתכון לקציצות של סבתא סולטנה מאת יונית צוקרמן

גם אם פחות ציורי, הסיפור של צוקרמן הוא מקביל לסיפור הנסיקה של הבלוגריות כולן. הן מסכימות שהבלוגים והבלוגרים עברו כברת דרך משמעותית בשנים האחרונות, ושבמהלך הדרך התחדדו הרבה דברים שהפכו את הבלוגים לפופולריים מתמיד. "הרמה של הבלוגרים מאוד עלתה", מודה מיד אפרת ליכטנשטט. "אם פעם היו כל מיני בלוגים בתפוז, לא ממש מקצועיים, הבלוגים עלו רמה - בנראות, בצילומים". בנוסף, היא מודה שלמרות שלישראלים היה באופן מובנה קושי בקבלת "תוכן שיווקי", הוא הפך לנוכח תמידי ולא מפריע במתכוניהן. ליכטנשטט טוענת שרחלי קרוט, אותה היא מכנה "אם כל הבלוגריות" הייתה הראשונה ליישר קו בעניין הזה ולהבהיר שאין מה להתבייש. "עכשיו בלוגרים מצליחים להתפרנס, וזה לא שאנחנו מפרסמות משהו שלא קונים – הלוא כולם רוכשים תנובה או סוגת".

רחלי קרוט בעלת בלוג המתכונים קרוטית

"זו מגמה של כמה שנים ודי בדיליי אחרי הנעשה בשאר העולם", טוענת אותה רחלי קרוט. "בפועל כבר שנים שהרוב מקשיב לבלוגרים אבל זה לא חלחל ל'היכל הקודש'. מהו אותו "היכל קודש"? בדיוק התחומים שכעת נפרצים בידי הבלוגריות – ספרי הבישול, העיתונים היומיים ותכניות הטלוויזיה. "הספרים, העיתונים והטלוויזיה הם המקומות האחרונים שלא הייתה לנו דריסת רגל בהם", מספרת קרוט שבשנה האחרונה גם כותבת את מדור המתכונים במוסף "זמנים מודרנים" בידיעות אחרונות, "אבל זה תהליך עמוק וארוך, ואי אפשר כבר להתעלם מהדרישה שמגיעה מהשטח". ליכטנשטט, קרוט, צוקרמן ולוין מחזיקות גם בתכנית בישול טלוויזיונית, כל אחת.

נטלי לוין גם כן מסכימה שמדובר בתהליך עולמי, אך כזה שמסמל עלייה של כל מי שהצליח לזהות את המנצחת האמיתית – הרשת. "השפים לא ברשת, ובתקופות רבות הם אפילו זלזלו בה", היא מספרת. "לעומתם, הבלוגרים נכנסו דרך הדלת האחורית וכיום מתייצבים במרכז הבמה".

נטלי לוין
עידית נרקיס כ"ץ

מתכון לקראק פאי דבש ושקדים של נטלי לוין, עוגיו.נט

מעבר להשקעה הכספית בנראות של הבלוגים ולהתחזקות מעמדן, הבלוגריות מסכימות שמאחורי הצלחת המתכונים שלהן עומד דבר אחד – דיוק. "אני לא מתחילה לעשות מתכון שמצאתי ברשת לפני שאני קוראת את כל התגובות אליו. רק שם אפשר להבין האם מדובר במתכון טוב", כך ליכטנשטט מכניסה אותנו לקרביים של כתיבת מתכון ובדיקתו ומיד מספרת כיצד היא משפרת את שלה. "אני מחכה לתגובות על המתכון שלי, ואם אני רואה שלא הצליח אני מדייקת".

View this post on Instagram

אוומיגאד אוומיגאד 🎀 אני מקווה שאתם יושבים! כי הכנתי את החלה הכי! אבל הכי יפה בעולםםם! והחלק הכי טוב? כל כך קל לקלוע אותה ואתם ממש הולכים להכין אותה. אין שום ברירה - זאת חלה משמחת ומשפרת מצב רוח (בדקתי) ❤️☀️🤸‍♀️ פוסט חדש וחגיגי בבלוג 💜 למתכון כנסו לסטורי, לפרופיל, או כתבו בגוגל ״החלות הכי יפות בעולם, אז מה את עושה כל היום״ תכף בסטורי גם כל השלבים 📍 בשיתוף @sugatisrael ❤️ . . #הסרטוניםשלאפרת #חלות #חלהלחג ‏ #f52grams #dscolor #dailyfoodfeed #heresmyfood #delicious #foodstagram #eattheworld#bakeandshare ‏#feedfeed #challah #challahbread

A post shared by Efrat Lichtenstadt (@lichtenstadt) on

מתכון לחלה הכי יפה בעולם של אפרת ליכטנשטט

רחלי קרוט משווה את דבריה של קודמתה ואף מעלה. "ברמת האמונה במתכון – יש בן אדם מאחורי המתכון", היא מבהירה. "לעומת שפים, ששם אין כל כך עם מי לדבר אז האחריות שלהם פחותה, פה אני מקבלת את התגובות ישירות". קרוט מוסיפה שלכל מתכון היא ניגשת בשאלה – איפה הנקודה הכואבת? "מה חסר במתכון? למה רוטב העגבניות יוצא לא מאוזן? אני מחפשת את הנקודה הכואבת, בה כל אחד יכול ליפול, ומנסה לענות עליה במתכון שלי".

לייזה פאנלים (חגית ביליה)
תומר אפלבאום

"אני מאוד מדויקת", מעידה על עצמה לייזה פנאלים ומיד מרחיבה. "אני יודעת מה זה שעה במטבח, כשיש עבודה וילדים, אני יודעת מה המחיר של שעה כזו ולכן, כל מתכון שיש – אין מצב שהוא לא יהיה בול בפוני", היא מסבירה. "הדיוק חשוב מאוד כדי שהזמן והחומרים לא יהיו לחינם. עם כל הערה או תגובה אני מדייקת את המתכון עוד יותר והוא הופך להיות שלם". נטלי לוין גם היא מציבה את עצמה בחזית השאלות של הגולשים. "הפן האישי הזה שנוצר זה מה שגורם לאנשים לעקוב אחרינו", היא מסבירה.

ספר בישול הכי טעים בבית
צילום: טל סיון ציפ
View this post on Instagram

נכון שהשנה נחגוג את ראש השנה במתכונת מצומצמת יחסית, אבל זה לא אומר שלא צריך להשקיע בקינוח שווה כדי שתהיה שנה מתוקה בכל זאת 😊 אם במקרה עוד לא נסגרתם על קינוח לערב החג - יצרתי עבורכם פוסט חגיגי ומסודר עם שלל המלצות לקינוחים לחג: קינוחי תפוחים, עוגות דבש, מתוקים פרווה, קינוחים למי שפחות זורם על עוגות דבש, מאפים וחלות חגיגיות ועוד שלל רעיונות למתוקים שיעשו לכם שנה מתוקה. כל המתכונים בעוגיו.נט, לינק בסטורי או חפשו ספיישל ראש השנה עוגיו.נט בגוגל ותגיעו 🙏

A post shared by נטלי לוין | עוגיו.נט (@oogionetblog) on

היחסים הכמו-אישיים שנרקמים בין המבשל/אופה הביתי לבין הבלוגרית מעידים על הנגישות הגבוהה שלהן. נגישות הן ברמת הזמינות שלהן לגולשים והן ברמת חומרי הגלם שישתמשו בהם. "הבעיה הכי גדולה היא שרוב האנשים לא יודעים לבשל", קרוט מנפצת מיד את אשליית האמא היהודייה. "כתוצאה מזה הם שואלים הרבה שאלות, כמו 'למה מכסה סגור? במה אפשר להחליף?' אני חיה את האין לי הזה, ומתווכת מה להחליף במתכון כדי להפוך אותו לטבעוני או פרווה, למשל".

ליכטנשטט מכניסה אותנו ממש ללב תהליך הכנת המתכון. "אני מקבלת 100-200 הודעות ביום, בסגנון 'התנור בטורבו – מה לעשות?', עכשיו, זה רגע קריטי עבורה. אז אני שם לענות לה און ליין. כשאתה עושה מתכון ממאקו אתה אפילו לא זוכר איזה שף כתב אותו". צוקרמן גם כן ממהרת לנעוץ סיכה בבלון האמא. "הייתי בטוחה שכל האמהות יודעות לבשל, אבל קיבלתי סטירת לחי מהתגובות של האנשים", היא מספרת. צוקרמן עונה ל-70 הודעות ביום ומבהירה ש"אנשים לא מבינים את תג המחיר שלנו". היא מתכוונת לזמינות של כמעט 24 שעות ביממה, גם אחרי שחרור המתכון לעולם. "אנשים חושבים שאני עובדת מהבית, כמה שעות וזהו, אבל זה ממש לא ככה. העוקבים הם כמו ילד, שאתה מטפח ודואג לו ואז אתה רואה ממנו הצלחות - אם עשית הכל כמו שצריך", צוקרמן מספרת בגאווה של בלוגרית שהיא גם אמא.

ספר בישול לייזה פאנלים
מודן

"מי שמבשל נמצא בקשר איתי", מבהירה לייזה פנאלים. "הספר פתוח מולו ואני הרבה יותר זמינה. אני פשוט בן אדם פחות עסוק, אני לא יותר טובה מאף שף אבל אני הרבה יותר פנויה, אני זמינה לשאלות". בנוסף, היא מבהירה, שהבלוגריות גם יותר בסיסיות בדרישות שלהן מהבשלנים. "לא אלך איתך על המיליגרם של הזעפרן, אני מבינה איך מטבח נראה ואת כל הקשיים המובנים בו", היא מסבירה.

"הבלוג קרס ביום הכרזת הסגר"

אחד הסמלים הגדולים של כיבוש פסגת הקולינריה הביתית על ידי הבלוגריות, הם כמובן ספרי הבישול. אם עד לפני כמה שנים עיטרו פרצופיהם של השפים הגדולים את רוב ספרי הבישול, הרי שבשנתיים האחרונות המגמה התהפכה. כשגם השפים מכירים בחשיבותן ובעוצמתן של הבלוגריות. "היום גם השפים מבינים איפה הקהל נמצא ומה הוא רוצה ופותחים בלוגים, וזה אחרי שנים שבהם הבלוגים סבלו מזלזול מסוים", קרוט מספרת.  

View this post on Instagram

ביקשו קינוח קטן 😂

A post shared by Raheli Krut | Krutit (@raheli) on

"יש לי בלוג 11 שנים", מספרת נטלי לוין אך מוסיפה ש"במשך שנים לא ראו בבלוגים משהו רציני". היא מסכימה שהמגמה משתנה וספרי הבישול הם רק דרך נוספת של הבלוגריות גם לקבל הכרה וגם להגדיל את קהל היעד שלהן. "בהתחלה היה איזשהו סוג של זלזול", ליכטנשטט אומרת, "בטח כלפי האינסטגרם, אבל היום כולם רוצים להצליח שם. אמרו שעם לייקים לא הולכים למכולת, אבל זה לא נכון. הוכחנו שאפשר לעשות כסף מלייקים באינסטגרם".

"בחיים לא קניתי ספר של שף, שפים מבינים עולם של מטבחים ענקיים", מצהירה לייזה פנאלים ומתחילה לפזר את העננים לגבי הסיבות להצלחת ספרי הבישול שלהן. " אני פועלת מטבח והשף הוא אמן מטבח, אני אבולוציה של רות סירקיס שממנה למדתי". רחלי קרוט טוענת שההבדלים בינן לבין השפים הם מה שהופך את הספרים המשותפים לייחודיים. "השפים מגיעים ליום צילום (לספר, א"ל) כשהם רוצים שזה ייראה טוב ויהיה טעים, אני רוצה שהמתכון יהיה מהודק ומדיוק". ליכטנשטט מצליחה אפילו לשים את האצבע על הנקודה המדויקת בזמן בה ספרי בישול של בלוגריות הפכו לדבר לגיטימי. "'הספר המתוק' של נטלי לוין ושלי שינה משהו אצל הוצאות הספרים", היא מספרת.

אז מה את עושה כל היום

מתכון למיני קסטות בארבעה מרכיבים של רחלי קרוט

אם יש דבר שמאחד את כל הבלוגריות - לא שהן צריכות איחוד כזה לאור הפירגון חוצה המטבחים שלהן אחת כלפי השנייה – הרי שזו השפעת מגפת הקורונה עליהן. בזמן שהעולם נכנס להדממה, הבלוגים שלהן קיבלו דחיפה עצומה בכמות הגולשים בהם. "הבלוג פשוט נפל ביום של הכרזת הסגר, זה לקח לא מעט זמן וכסף, כולל תשלום על שרתים בחו"ל, כדי שהאתר יחזור לאוויר", מספרת רחלי קרוט. כל הבלוגריות מספרות על כמעט הכפלת מספר הגולשים בבלוגים שלהן ומזהות נהירה אמיתית אל המטבחים.

לייזה פאנלים מרגישה ש"הקורונה חיברה את הבשלן הישראלי למגרש המשחקים ולמטבח, אנשים שלא בישלו בחיים שלהם מודים שהתאהבו במטבח". קרוט רואה המון "אנשים שמעולם לא בישלו או אפו, נשות קריירה כאלה, נכנסו למטבח ויש גם כניסה גדולה מאוד של גברים". לצד הנהירה של הישראלים למטבח, הקורונה גם לימדה את הבלוגריות לא מעט על הטעם שהישראלים אוהבים וגם על נוהלי המטבח שלהם.

מתכון של לייזה פאנלים לסיר של עוף עם חבושים וערמונים

"הישראלים תמיד מעדיפים דברים פשוטים", מצהירה נטלי לוין. "כשנכנסתי לעולם הקונדיטוריה התמקדתי בדברים היותר מורכבים, מעולם הפטיסרי הצרפתית. בצקים מורכבים, 700 שכבות, טארטלטים. למדתי ואני מרגישה כיף לעבוד עם דברים מקומיים, כי עם כל הכבוד – ויש כבוד – לפאר הצרפתי, זה לא שלנו. וזה גם פחות הולך, זה לא מתאים לפה". ליכטנשטט מזהה דיסונסס קולינרי שרק הישראלים יכולים ליישב. "הישראלים אוהבים פחמימות, אבל הטרנד הוא כמובן בריאותי – פחות סוכר, קמח כוסמין, וזה מבורך וגם יכול להשתלב יחד", היא מבהירה. "הישראלים גאים להכין ארוחה ביתית, ובמובן הזה זו מדינה מדהימה, שלא נכנעת לג'אנק פוד".

ומה עם העתיד? עם הצעות לא מעטות לכיכוב בתכניות ריאליטי בישול בטלוויזיה, הבלוגריות נמצאות כעת על פרשת דרכים. האם יחצו את הרוביקון ויהפכו לפנים החדשות של עולם האוכל הישראלי, גם בשעות הפריים טיים? כך אולי המעגל יושלם והמושכות של הכנת הארוחות בבית יחזרו לידיהן הבטוחות, אבל לא כולן ממהרות לאמץ את העתיד הזה. "העתיד שלי הוא המתכון שאני עובדת עליו", מתעקשת לייזה פאנלים. "אז העתיד שלי כרגע הוא 'מה את מכינה לארוחת צהריים'? התשובה היא: אורז מלא עם קציצות ירוקות".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות