בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ווינטר איז קאמינג, ומסעדות ניו יורק לא בטוחות שהן ישרדו אותו

10,000 מסעדות פועלות כעת באוויר הפתוח של ניו יורק, אך השאלה הגדולה שמרחפת סביב הענף ועתידו היא מה יקרה כאשר הקור יגיע ובחלל הפנימי אפשר לאכלס רק רבע מהסועדים

9תגובות
מסעדה בניו יורק
ANDREW KELLY/רויטרס

אם רוצים להרגיש מעט באנרגיה של מה שפעם נקרא ניו יורק, זאת שלפני פרוץ מגיפת הקורונה היתה בירת הבילויים והנהנתנות של העולם, יכול עוד למצוא שאריות שלה במסעדות העיר. פעם, לפני משבר הקורונה ובמה שנראה כרגע כעולם אחר לגמרי, היו בעיר כ-27 אלף מסעדות. ומה המצב כעת? על פי נתוני העירייה כ-1,300 מסעדות ניו יורקיות כבר נעלו את שעריהן ונסגרו לצמיתות.  על פי הערכות אופטימיות בעיר כ-30-50 אחוזים מהמסעדות ייסגרו בקרוב ואילו ההערכה הפסימית גורסת כי כ-65 אחוזים מהמסעדות תיסגרנה עד סוף השנה. כן, שוק המסעדות במשבר קשה.

ובכל זאת לפעמים אפשר לחוש שהחגיגה כאן עדיין נמשכת. כ-10,000 מסעדות פועלות כיום בניו יורק על המדרכה ו/או על הכביש, כלומר באוויר הפתוח. זאת בזמן שכל סוגי הבילוי "הפנימיים" בעצם אינם פועלים כלל. תיאטראות, בתי קולנוע, אולמות קונצרטים ומועדונים - כולם סגורים. מרבית המשרדים ומקומות העבודה בעיר, אף הם לא פועלים. המסעדות הן היחידות שמראות סימני חיים. בניו יורק אסור לסעוד בחללים הפנימיים של המסעדות מחשש להדבקה בנגיף הקורונה. ובכל זאת (ושימו לב לתנאים), מי שפתח על המדרכה או הכביש, במקום הנכון, ומשך סועדים, מצליח להחזיק את הראש מעל המים וגם לספק את התחושה המוכרת מימיה הטובים של ניו יורק.

ראשית יש לומר, העיר שהייתה מוקד הקורונה העולמי הצליחה לנקות כמעט לחלוטין את הנגיף, לפחות לעת עתה. מתוך רבבות הבדיקות הנעשות כאן מדי יום, פחות מאחוז מאותרים כחולים. נתון נהדר שיבשראל יכולים לחלום עליו כרגע.

מושל מדינת ניו יורק אנדרו קואומו וראש העירייה ביל דה בלאזיו לא רוצים שהנגיף יתפרץ "כמו בישראל", כפי שצוטט האחרון באמצעי התקשורת המקומיים. לכן, הכללים של עטיית מסיכות וריחוק חברתי נשמרים כאן, בדרך כלל, בקפדנות.

ראש עיריית ניו יורק, ביל דה בלאזיו
John Minchillo/אי־פי

לפני כחודשיים הוחלט לאפשר הפעלת מסעדות במדינת ניו יורק בתפוסה של 50 אחוזים. אולם בגלל צפיפותה של ניו יורק העיר, נאסר עד השבוע השימוש בחללים הפנימיים ובמקום זה הותר למסעדות לפעול על המדרכות ואף על מסלול הנסיעה הקרוב למסעדה. למזלם של כמה מהמסעדנים, ישנם כמה וכמה רחובות בעיר המאפשרים "התפשטות" רחבה של מסעדות. וזה נהדר. עד כדי כך נהדר שדה בלאזיו הבטיח כי גם בשנה הבאה יאפשרו למסעדות לפעול באופן דומה בחוץ. אין ספק, החלטתו של דה בלאזיו, מי שנחשב לראש עירייה כושל, היא הטובה ביותר שקיבל במשבר הזה.

כשיושבים במדרכה מול מסעדה אפשר לשכוח לרגע שאנחנו נמצאים בעיצומו של משבר עולמי. מזג האוויר בניו יורק נהדר הקיץ, שבדרך כלל ידוע כלוהט ולח. הרבה ניו יורקרים , כמו הרבה אמריקאים, איבדו את עבודתם. ברחובות רואים יותר מתמיד המון חסרי בית ובכל זאת מי שיכול להרשות לעצמו, ועדיין נשאר בעיר, יוצא ואוכל בחוץ. כלומר על המדרכה. התפריט בדרך כלל מצומצם, משתדלים לשמור על איכות האוכל, אם כי לא תמיד מצליחים. אפילו במסעדות היוקרה (מבין אלה שנותרו פתוחות). אם אתם מחפשים ארוחות יקרות ומוכנים לשלם 300 דולר לזוג, מסעדות כמו לה שרלוט באפר איסט סייד ומאראה ליד כיכר קולמבוס יספקו לכם את מבוקשכם.

בר בניו יורק
John Minchillo/אי־פי

אחד הדברים הבעייתיים, מודים פה כולם, הוא שלעתים לא שומרים על כללי הריחוק החברתי. אמנם ישנן מסעדות שמפרידות בין השולחנות בחוץ באמצעות מחיצות פלסטיק, אולם המצב בעייתי במיוחד בברים. הפתרון היה לחייב שתיית אלכוהול עם רכישת אוכל בלבד, כדי למנוע את ההתגודדויות. זה לא תמיד עובד באופן יעיל, אבל בדרך כלל מסתדרים. כך או אחרת, המלצרים תמיד עם מסיכות. הלקוחות יכולים להוריד מסיכות כאשר יושבים אצל השולחן. יש מסעדות שמקפידות במיוחד ומחייבות את הסועדים להחזיר את המסיכה לפנים כשהמלצר מגיע לקחת הזמנה.

הכל טוב ויפה אלא שבשלב זה ברור לכל כי החגיגה בפורמט הזה, איננה יכולה להימשך לעוד הרבה זמן. ראשית, המסעדנים זקוקים לכל שטח המסעדה, כולל זה הפנימי כדי להרוויח. במצב הנוכחי הם יכולים להרוויח במקרה הטוב כשליש מההכנסות הממוצעות שלהם. למזלם של המסעדנים בעיר, הממשל והקונגרס העבירו אליהם סיוע הצלה כספי בסך רבבות דולרים, לכל מסעדה (כולל אלה שסגרו דלתות). על אחת כמה וכמה ואף יותר למקום שממשיך לפעול והכל רק כדי שיוכלו להחזיק את הראש מעל המים ולהניע מחדש את העסק והמשק. זה עבד, זה עובד, אבל זה בהחלט לא מספיק.

שאלת השאלות המרחפת כרגע מעל פני העיר היא מה יקרה בחורף. החורף בניו יורק הוא קר וקשה. עכשיו אולי נעים לאכול בחוץ, אך מה יקרה בעוד חודש כשיתחיל קצת להתקרר? אפשר כמובן להציב בשטח הפתוח תנורים או גופי חימום אחרים, אבל כשהטמפרטורה צונחת מתחת לאפס זה לא יספיק. על זה מוסיפים גם את החשש מהתפרצות של גל שני של מגיפת הקורונה כך שבהחלט יש כאן בעיה. כדי לשבת ולאכול יזדקקו הסועדים למקום סגור.

יושבים בחוץ. אתנחתא מהקורונה
John Minchillo/אי־פי

זו הסיבה שהמושל קואומו החליט לאפשר מסוף חודש ספטמבר פתיחה חלקית של פנים המסעדות. ניתן יהיה להפעיל רק 25 אחוזים ממספר המושבים במסעדה לצורך אירוח סועדים. זה לא הולך להיות כל כך פשוט. בכניסה למסעדה ייצטרכו לבדוק את חומם של הסועדים, והם גם יידרשו למסור את פרטיהם בכניסה (לפחות אורח אחד לכל קבוצת סועדים), למקרה של הדבקה כשיהיה צריך לאתר את האנשים ולהכניס אותם לבידוד. כפי שניתן לראות, בניו יורק לוקחים ברצינות את עניין הקורונה.

ההחלטה של קואומו נבעה בין השאר מכך שמאות מסעדנים, שקצה נפשם מהמצב, הגישו תביעה משפטית נגד מדינת ניו יורק והעירייה בסך שני מיליארד דולר, כפיצוי על הנזק שנגרם להם מסגירת פנים המסעדות. המושל קואומו המחזיק בידיו את המפתח להפעלת פנים המסעדות אומר כי הוא תומך בהפעלתן, אבל צריך לקבל מהעירייה תכנית לאכיפת ההנחיות. באופן ספציפי, הוא מבקש הפעלת כוח שיטור של כ-4,000 שוטרים שיעברו בין המסעדות ויבדקו אם ההנחיות בדבר הגבלת מספר סועדים, הריחוק חברתי והשימוש במסיכות נשמרות.

לניו יורק יש בעיה להפעיל כוח כל כך גדול של שוטרים לאור קיצוצי תקציבים נרחבים שנעשו כאן וכן בגלל הפנייתם לפיקוח על פעולות אחרות כמו ההפגנות שנערכו בעיר זה מכבר. האמת היא שגם לא בא לדה בלאזיו ולמפקדי המשטרה לפתוח מוקד חיכוך נוסף בין התושבים לבין המשטרה על רקע המחאות שבאו אחרי רציחתו של ג'ורג' פלויד במינאפוליס.

סועדים  בחוץ המסעדה
ANDREW KELLY/רויטרס

המסעדנים אינם מרוצים מהחלטתו של קואומו. מסעדה בניו יורק לא יכולה להתקיים רק מרבע מהתפוסה שלה. גם בימים כתיקונם קשה להרוויח במסעדנות, אבל עם רבע מהתפוסה, יהיה מאוד קשה להסתדר. לדברי המסעדנים, על מנת להצליח לשמור את הראש מעל המים צריך לפחות 60 אחוז תפוסה. צריך גם לזכור שכיום הסועדים מוציאים הרבה פחות כסף במסעדות.

אם כן, המצב מסובך. עם התרת הפעלת המסעדות ברבע מהתפוסה אפשר יהיה להמשיך גם להפעיל אותן בחוץ, על המדרכות. זה יתאפשר בחודש חודשיים הבאים עד שהחורף יכה וזה יקרה כנראה לקראת אמצע נובמבר או תחילת דצמבר. האמת היא שאיש גם אינו בטוח שהסועדים עצמם ירצו לבוא ולשבת בתוך המסעדה עצמה.

על פי סקר שפורסם בניו יורק טיימס 60-70 אחוזים מהניו יורקרים אמרו שלא ירגישו בנוח לשהות בחלל פנימי של מסעדה או בר. בקיצור, חוסר הוודאות בתחום המסעדות בעיר, כאמור, מקור האנרגיה מספר אחת שלה היום, הוא גדול. מה שבטוח זה שניו יורק בלי מסעדות תרגיש כמו עיר מתה, ולזה אף אחד לא רוצה להגיע.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו