מנה המבוססת על ירקות היא אתגר של ממש - דור ונגר - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מנה המבוססת על ירקות היא אתגר של ממש

לכתבה
סלסת ירקות על פיתה שרופה. הכל שרוף נועם פריסמן

להצליח להפוך פירות וירקות למרכז הסעודה, זה מה שמגדיר טבח אמיתי

10תגובות

יש בי משיכה לירקות ופירות. אמנם אני אוכל בשר ודגים ואפילו נהנה מכך, אבל הסיפוק הכי גדול בעיני הוא לבשל מנה שאינה מכילה אותם. דגים או בשר — קל. מה הבעיה בלקחת אינטיאס רך כמו חמאה ולשים אותו על צלחת עם שמן זית טוב? קשה לפספס שם. לחלופין, קחו לחי עגל, בשלו אותה שעות בחום נמוך (לא ברתיחה!) וזה יהיה נימוח ונפלא. אבל ירק או פרי במרכז — לא כליווי לחלבון כמו שאהבו ללמד אותי בעולם המסעדנות — זה אתגר אמיתי. שתפוח האדמה לא יהיה הפירה או הצ'יפס שליד הסטייק, שהבצל לא יהיה רק הכיס של האורז עם הבשר, שהירוקים לא רק יונחו ליד פילה הדג. ירקות ופירות בתפקיד כוכבי השולחן.

ירקות ופירות מגדירים את הטבח שבי. לא גדלתי בבית משופע בשר ודגים. עגבנייה ומלפפון הם שהגדירו את המקרר הביתי של משפחתי. גם היום, נדיר שאמצא במקרר שבביתי בשר מאדים או פילה של דג לבן. דברים כאלו שמורים לימים מיוחדים. בימי שגרה מככבים אצלי במקרר העגבנייה והמלפפון, ומדי פעם מתפלחים להם כמה תפוחי גרני סמית טובים בשביל להשלים קינוח פשוט. זה מה שאני רגיל לאכול — אוכל שמוכן בתוך זמן קצר ומספק בהחלט.

יש מדורים עם אוכל מסעיר יותר, אבל גם לאוכל פשוט מגיע להשמיע את קולו, וכאן יש שלושה מתכונים של אוכל כזה. 

תפוח אדמה קריספי,
ביצה רכה ואיולי
בזיליקום
נועם פריסמן

תפוח אדמה קריספי, ביצה רכה ואיולי בזיליקום

חומרים (ל—4 מנות):
4 תפוחי אדמה בינוניים
2 ביצים
4 עלי מרווה
מלח גס
2 כפות שמן זית

לאיולי:
2 חלמונים
חצי כוס עלי בזיליקום קצוצים
מיץ מחצי לימון
כחצי כוס שמן צמחי
רבע כוס חומץ תפוחים
2 שיני שום קצוצות
מלח שולחן
כפית חרדל חלק

תפוח אדמה קריספי, ביצה רכה ואיולי בזיליקום
נועם פריסמן

הכנה:
מחממים תנור ל–220 מעלות. מבשלים את תפוחי האדמה בסיר עם מים רותחים, ברתיחה עדינה, עד שסכין שננעץ בהם חודר בקלות לבשרם. מסננים את תפוחי האדמה מהמים ומעבירים לתבנית שרופדה בנייר אפייה. מזלפים עליהם שמן זית, מפזרים מרווה ומלח גס, לוחצים אותם אל התבנית בעזרת היד ואופים עד להזהבה ואפילו להשחמה קלה.
בינתיים מכינים את הביצים והאיולי. מכניסים את הביצים לסיר עם מים רותחים ועם הרבה מלח. אחרי שהביצים מתבשלות שש דקות וחצי מעבירים אותן לקערה עם מי קרח. חשוב להכין את מי הקרח לפני שמכניסים את הביצים אל המים הרותחים. לאחר שהביצים התקררו היטב במי הקרח קולפים אותן ומניחים בצד.
להכנת האיולי, מעבירים לקערה את כל מרכיבי האיולי חוץ מהשמן. טורפים היטב את המרכיבים ומזלפים את השמן תוך כדי ערבוב, עד שהמאסה מתייצבת (ייתכן שלא יהיה צורך בכל השמן וייתכן שתצטרכו מעט יותר).
טועמים ומתקנים תיבול.

להגשה:
בתחתית צלחת עגולה מניחים כף יפה של איולי. מניחים את תפוח האדמה המעוך על האיולי ומעליו חוצים את הביצה ונותנים לחלמון להישפך. אפשר לפזר מעט מלח גס מעל הביצה.

סלסת ירקות על פיתה שרופה
נועם פריסמן

סלסת ירקות על פיתה שרופה

חומרים (ל—4 מנות):
4 פלפלים אדומים
1 פלפל ירוק חריף
2 עגבניות
1 כרישה
1 בצל סגול
חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
חצי כוס זעתר קצוץ
כפית חומץ יין לבן
2 כפות שמן זית
כפית פפריקה מתוקה
מלח
פלפל
להגשה: 
פיתה (אפשר גם פיתה ישנה) 
חצי כוס גבינת ברינזה

סלסת ירקות על
פיתה שרופה
נועם פריסמן

הכנה:
בתנור שחומם מראש למקסימום שורפים את הירקות ומעבירים לקופסה סגורה (זה יקל את קילוף הירקות אחר כך).
מקלפים את הירקות וקוצצים גס בעזרת סכין חד. מעבירים לקערה, מוסיפים את הירוקים והתבלינים, מערבבים ומתקנים תיבול עם מלח ופלפל. פותחים פיתה לרוחבה ושורפים על הגז.
להגשה: בצלחת עגולה מניחים פיתה שרופה. על הפיתה מניחים את הסלסה. מפזרים על הסלסה מעט ברינזה.

קראמבל תפוחים
נועם פריסמן

קראמבל תפוחים (תבנית 28 עגולה)

חומרים:
לבצק הקראמבל:
140 גרם קמח לבן
120 גרם סוכר
100 גרם חמאה
כפית זרעי שומר
כפית זרעי כוסברה
לתפוחים:
5 תפוחים (אני מעדיף גרני סמית)
מיץ מחצי לימון
כף סוכר
חצי כוס אוכמניות (אם יש)

קראמבל תפוחים
נועם פריסמן

הכנה:
מחממים תנור ל–170 מעלות. חותכים את התפוחים לרוחב עד הגרעין, מכל פאה, לפרוסות דקות ככל האפשר, ומעבירים לקערה. שופכים את מיץ הלימון והסוכר ומניחים בצד.
בקערה רחבה מערבבים את כל חומרי הקראמבל, עד שנוצר בצק במרקם חולי.
משמנים את התבנית קלות בחמאה ומסדרים את התפוחים בצורת מניפה. מפזרים מעליהם שכבה אחידה של בצק הקראמבל, משקיעים את האוכמניות בתוך הבצק ואופים בתנור בערך 30 דקות, עד שהקראמבל מזהיב.

preismann2@gmail.com

אינסטגרם:

dor_vanger // @preismanoam@

פייסבוק:

Dor Vanger // Noam Preisman



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות