"יש לנו בית באיטליה ואחרי שהילדים יגדלו נחיה גם פה וגם שם"

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

"יש לנו בית באיטליה ואחרי שהילדים יגדלו נחיה גם פה וגם שם"

לכתבה
משפחת סבאג-פראמוסקה בהרכב מלא רמי שלוש

במשפחת סבאג-פראמוסקה חיים על הקו הקולינרי של דרום איטליה ופקיעין, מבשלים עם חומרי גלם איטלקיים משובחים וחיים בצל געגועי אב המשפחה לבית אמו. זו ארוחת הערב שלהם

38תגובות

בארוחת הערב הפעם אנחנו מתארחים אצל משפחת סבאג-פראמוסקה: ורדה, 46, מורה לחינוך מיוחד; מאסימו, 48, ספר; לורנה, 17 ;ותומאס 13. גרים בפקיעין.

ארוחת הערב של משפחת סבאג-פראמוסקה היא ה-56 בפרויקט ארוחות הערב של הארץ, וזהו סיפורה:

ורדה: "בעלי ואני הכרנו בחופשה באמסטרדם. הוא איטלקי אבל התנאי הראשון שלי היה שאם נרצה להתמסד מתישהו, זה יהיה רק כאן. אני הבת הקטנה, ילדה של אמא ואבא, ואני מאוד קשורה אליהם. גם מאסימו קשור לאמא שלו, כמו כל האיטלקים. החיים של אמא שלו הם בשביל הילדים, היא מפנקת אותו מאוד. אם זה היה מקובל שהיא תלעס לו את האוכל היא הייתה עושה את זה, היא לא נותנת לו לקום מהכיסא כשאנחנו בביקור שם.

"אני עושה אוכל איטלקי ברמה. בעלי דרומי, והמטבח הדרומי הוא הכי טעים באיטליה. חמותי בשלנית והיא לימדה אותי הרבה. המטבח שלהם עשיר מאוד, אמנם לא מתובל. אולי בפלפל שחור וכל השאר זה עשבי תיבול - אורגנו, בזיליקום, רוזמרין. בחומרי הגלם אני לגמרי איטליה. אם אני רוצה לבשל אוכל איטלקי טעים אז אני מביאה חומרי גלם מאיטליה – פרמז'ן, אורז טוסקני, קוביות צלי בשר, פטריות פורצ'יני מיובשות. בעלי נוסע כל שלושה חודשים לאיטליה ומביא אספקה חדשה.

איטליה נוכחת בכל פינה בבית משפחת סבאג-פראמוסקה
רמי שלוש
מאסימו עורך את השולחן לארוחת הערב של משפחת סבאג-פראמוסקה
רמי שלוש

"בהתחלה הוא לא אכל את האוכל שלנו, האיטלקים לא ממש אוהבים את התבלינים שלנו, הערביים-ישראליים – פלפל אנגלי, קינמון. לאט לאט הוא התחיל להיפתח, יש ימים שאני מבשלת אוכל איטלקי ויש ימים שאני מבשלת אוכל שלנו, מזרחי-ערבי. בהתחלה הייתי עושה שני סוגים של אוכל, כדי שירגיש טוב. היום הוא אומר שהאוכל שלי כבר יותר טעים משל אמא שלו.

"מאסימו לא כל כך אוהב את ישראל. בהתחלה הוא התלהב אבל אחרי זה ירד לו, לא כל כך טוב לו כאן. הוא היה רוצה לחזור, לפעמים הוא ממש מתייאש מישראל, בעיקר כשהוא נתקל באיזו פרוצדורה מעצבנת. התכנון שלו זה לגור באיטליה בעתיד, ואחרי שיגדלו הילדים אני באה איתו – ונחיה שם ופה. יש לנו בית בלצ'ה, מעל ההורים שלו".

אוהבים לבשל או מעדיפים לאכול בחוץ?

"אנחנו אוהבים לאכול בחוץ, ותמיד מחפשים מסעדות מיוחדות. בשבוע שעבר אכלנו בפיצה בקיבוץ מסדה, אוכל איטלקי אנחנו לא מחפשים בחוץ. אבל באיטליה אנחנו אוכלים בעיקר במסעדות. אוכלים ארוחה אחת ביום אצל אמא שלו, כי אם לא נאכל אצלה היא תמות, אבל חוץ מזה כל הכסף שם הולך על מסעדות".

זמן לאכול במשפחת סבאג-פראמוסקה
רמי שלוש

מה הצד החזק שלכם במטבח?

"אני עושה אוכל טעים, כולם אומרים את זה. עושה ממולאים, שניצל, שעועית עם רוטב, אפונה עם אורז. את המאכלים הקשים של הערבים אני לא עושה. אבל כן עושה גולאש הונגרי. היינו בבודפשט, אהבנו את האוכל שם ואני מהאנשים שיכולים לזהות מה יש בכל מנה. אז התחלתי ושדרגתי ובסוף יצא לי טעים מאוד. אני עושה את זה עם פתיתים ולא עם תפוחי אדמה".

אוהבת לעבוד עם מתכונים או מעדיפה לאלתר? 

"חמותי נותנת לי מתכונים ומלמדת אותי ואני קולטת, כי צריך שיהיה את הטאץ' הזה של הבישול. יש לי אתר איטלקי שאני לוקחת ממנו מתכונים, giallo zafferano, ואז אני משדרגת את המתכון לאט לאט".

מעדיפה עבודת צוות במטבח או לעבוד לבד?

"אני אוהבת לבד. לא אוהבת שמתערבים לי במטבח. אני מאוד זריזה גם, תוך שעתיים מכינה ארוחה שלמה. בישול לא אמור לקחת נצח".

ורדה והילדים בעיצומן של ההכנות לארוחת הערב
רמי שלוש

מה חייב להיות אצלכם במזווה או במקרר?

"במזווה חייב להיות פסטות מסוגים שונים, סלסות של מוטי או פומי ולפחות עשרה בקבוקים של רוטב עגבניות. במקרר חייב להיות פרמז'ן, ואם לא מאיטליה אז אני קונה אצל הרוסים גבינות ונקניקים, אני מאוד אוהבת חזיר".

אז מה תאכלו היום למשל לארוחת ערב?

"בדרך כלל אנחנו אוכלים שתי מנות, מנה ראשונה פסטה או אורז ומנה שנייה בשר, דגים או עוף. אז סלמון, או לעיקרית או לראשונה. אם לעיקרית, אז זה סלמון עם לימון, רוטב ארבע העונות, שמן זית ומלח גס בתנור. אם לראשונה זה שני נתחי סלמון במחבת עם עגבניות שרי, שום, שמן זית ואז אני נותנת לו להתבשל טוב ואז חותכת לקוביות ומערבבת את הכל ביחד".

איך אתם מתארגנים לארוחת הערב?

"אם אני לא בבית הוא מחכה לי שאני אבשל, הוא מפונק מאוד. לפעמים זה ספונטני, התכנון המשמעותי הוא בדרך כלל בסופי שבוע ובימי ראשון במיוחד. יש ארוחת צהריים גדולה ביום ראשון, כי אנחנו לא עובדים והילדים בבית".

המקרר של משפחת סבאג-פראמוסקה
רמי שלוש

מה קורה סביב השולחן בארוחת הערב?

"המטבח האיטלקי הוא מטבח עם טלוויזיה. אצלם יש ספה ושולחן אוכל מול הטלוויזיה, אז חייבת להיות טלוויזיה ורואים חדשות".

מה שותים עם האוכל? 

"רק מים. אנחנו פחות אוהבים יין".

השגחה עליונה בבית משפחת סבאג-פראמוסקה
רמי שלוש

מי שוטף כלים?

"המדיח, אבל סירים אני או הבת שלי שוטפות. המלך לא שוטף כלים. ניסיתי כמה פעמים אבל זה לא הלך. הוא עובד מאוד קשה ועומד על הרגליים כל היום, ולעבוד עם נשים זה לא קל. אין דבר בבית, חוץ מאוכל, שהוא לא עושה. כל עבודות התחזוקה. אני לא מביאה איש מקצוע מבחוץ לכלום – חשמל, אינסטלציה, גינה. אבל בכל מה שקשור לאוכל הוא לא נוגע".

מתכון למנה אהובה:

ריזוטו עם פטריות פורצ'יני מיובשות

4 מנות

רכיבים:

60 גרם פטריות פורצ'יני מיובשות 
3 כוסות אורז לריזוטו (450 גרם)
100 מ"ל (חצי כוס פחות כף) יין לבן יבש
3 קוביות צלי בקר עם 1.5 ליטר מים או ציר מרק צח 
30 גרם חמאה
שלוש כפות שמן זית
מלח 
פלפל ארבע עונות גרוס
50 גרם פרמז'ן מגוררת
צרור פטרוזיליה חתוך דק

"ביום ראשון אנחנו לא עובדים והילדים לא לומדים אז יש לנו ארוחת צהריים גדולה
רמי שלוש

ההכנה:

משרים את הפטריות במים פושרים למשך 20 דקות. מוציאים את הפטריות ומסננים מהמים ושומרים את מי ההשריה. 

חותכים את הפטריות לחתיכות גסות ושומרים בצד.

מחממים סיר, מזהיבים את האורז עם החמאה והשמן, מוסיפים את הפטריות וממשיכים בפעולה על אש קטנה.

מוסיפים את היין, מערבבים ומבשלים עד שייספג. מוסיפים את מי הפטריות המסוננים לאורז ומביאים לרתיחה.

מנמיכים את הלהבה לבינונית ומתחילים להוסיף את המרק לאט ובוחשים תוך כדי עד שמגיעים להבשלת האורז (התבשיל צריך להגיע למרקם קרמי).

מוסיפים את הפרמז'ן המגורר ובוחשים.

בסוף מוסיפים את הפטרוזיליה ומערבבים.

שמים קצת חמאה מעל ומחכים שתי דקות לפני ההגשה.

_______

מדור "ארוחת הערב" סוקר ארוחות ערב בחיי המשפחות הישראליות בארץ ובעולם. רוצים לספר לנו על הרגלי האכילה הביתיים שלכם, על המנהגים, הבישולים, השיחות, ולהציג את המטבח ופינת האוכל, ומה יש בארונות? מעוניינים לתעד את ארוחת הערב שלכם ולספק את המתכון המשפחתי למנה אהובה? כתבו לנו: food@haaretz.co.il



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות