מאחורי סירים גדולים על פתיליות מסתתרת המסעדה המזרחית היחידה במאה שערים

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מאחורי סירים גדולים על פתיליות מסתתרת המסעדה המזרחית היחידה במאה שערים

לכתבה
הפתיליה. הסירים הגדולים מונחים על פתיליות ומתבשלים במשך שעות על גבי שעות גיל גוטקין

מסעדת "הפתיליה" פועלת מאז שנת 1967 ומתהדרת בסלוגן: "המסעדה המזרחית היחידה במאה שערים". בין מרק קובה סלק מופתי או תבשיל בשר מצוין, דווקא מנה פשוטה כביכול של אורז ושעועית תגרום לנו לשוב לכאן שוב ושוב

2תגובות

כשחושבים על אוכל בשכונת מאה שערים בירושלים, בדרך כלל קופצים לראש הקיגל, הטשולנט, אולי גם איזה גפילטע פיש או רגל קרושה. מה שנקרא אצלנו אוכל יהודי. בדרך שוכחים שזהו אכן אוכל יהודי רק שמגיע ממזרח אירופה בעיקר. מה עם שאר העולם, או לפחות הלבנט? ובכלל - אין חרדים מזרחיים שרוצים לאכול קובה למשל? או קוסקוס? ובכן, כנראה שיש.

מסעדת הפתיליה פועלת בשכונת מאה שערים בירושלים, החל משנת 1967, ממש אחרי שירושלים שוחררה ואוחדה לה יחדיו. לפני קצת יוחר מעשור עבר המבנה סוג של שיפוץ מסיבי, אבל במסעדה עצמה לא הרבה השתנה. העיצוב הספרטני יחסית ייקח אתכם כמה עשורים אחורה, לימים שבהם מסעדות הפועלים שלטו בסצנת המסעדות הישראלית: סירים גדולים מונחים על פתיליות ומתבשלים במשך שעות על גבי שעות, בשיטה שכבר כמעט שלא רואים מחוץ לירושלים.

התפריט של הפתיליה מתהדר בסלוגן: "התפריט המזרחי היחיד בכל השכונה", מצומצם וכולל כמה מנות כמו גולאש (מנה מזרחית ידועה), סופריטו עוף, קציצות בשר או חזה עוף עם שתי תוספות ב-50 שקלים, ומנות קצת יקרות יותר כמו צלי כתף, כבדים או פרגיות עם שתי תוספות ב-60 שקלים. חוץ מהם יש גם מרק קובה אדום (לשון התפריט) ומרק בשר תימני ב-36 שקלים למנה ובימי שלישי ורביעי חובבי האוכל התימני זוכים גם במרק הרגל הקלאסי.

תבשיל סופריטו העוף
גיל גוטקין

ברוח התפריט, אנחנו הזמנו מנות מכאן ומכאן.

מרק הקובה האדום התגלה כקובה סלק במנה גדולה ונדיבה. הרוטב, או בעצם המרק, נע בין מתקתק לחמצמץ, כזה שאפשר לאכול ממנו בקלות לא מעט. לכיסוני הקובה הגדולים, היתה שכבת בצק עבה למדי. לטעמנו, מומחיות של מקום קמה ונופלת על עובי בצק הקובה. אולם כאן על אף עובי הכדורים עצם העובדה שבושלו היטב ולאורך זמן, העובי פעל לטובתם ואצר בתוכו את המילוי על נוזליו. והמילוי, בוא נדבר עליו רגע. לרוב הוא זוכה בתיבול דומיננטי של בהרט ושאר עניינים ואילו כאן הבשר העסיסי היה חזות הכל. הוא כמעט שלא תובל, אז נוזלי מרק הסלק השתלבו עמו באופן נהדר.

מרק הקובה האדום
גיל גוטקין

צלי הכתף כלל נתחים רבים של בשר צלי ששחו ברוטב, שכנראה הוכן עם מיצי הבישול של הבשר והרבה בצל. הבישול על הפתיליות הותיר את הבשר רך במיוחד, כזה שממש מתפרק בנגיעה אחת של מזלג, כמו בכל הקלישאות. הרוטב היה שמנוני למדי, כנראה בגלל שומן הבשר שנמס לאורך כל שעות הבישול. זה רק הפך אותו לטעים יותר, במיוחד כשטבלנו בו את פרוסות הלחם הלחם הלבן העבה שהגיע לשולחן.

צלי הכתף
גיל גוטקין

את התוספות שלנו החלטנו לקחת בצד, בתור מנות צמחוניות נוספות. במיה ברוטב עגבניות היתה מצוינת ממש. רכה, אבל לא מדי, כזו שלא איבדה את הגמישות שלה או הפכה לצמיגית, אבל עדיין בושלה היטב. גם רוטב העגבניות היה עמוק טעם. תוספת קלאסית שמבוצעת היטב.

מנת הבמיה
גיל גוטקין

תוספת אחרת היתה אורז עם שעועית, קלאסיקה ירושלמית שגרתית ומוכרת לעייפה ממסעדות פועלים אחרות בעיר. קצת לא נעים להגיד אחרי כל האוכל המצוין הזה, זו היתה המנה הכי טעימה שאכלנו פה. הרי בסך הכל מדובר באורז לבן שמעליו תבשיל שעועית פשוט, אבל וואו, איזה תבשיל. השעועיות הלבנות והגדולות בושלו עד שכמעט אפשר למעוך אותן לפירה, תובלו בכמות נדיבה של כורכום וכמון. נדיבה אמרתי? בהגזמה. התוצאה היתה צלחת של אוכל נחמה מושלם, כזה שרוצים להתכרבל עם קערה שלו מול הטלוויזיה.

האורז עם השעועית
גיל גוטקין

מאחד הסירים חייך אלינו גם תבשיל סופריטו העוף, אבל בשלב הזה כבר היינו מלאים מדי עבורו, וניאלץ לשוב אליו ואל אחד המרקים התימנים גם כן.

הפתיליה. בית ישראל 1, ירושלים. 02-582-9434. ראשון-חמישי, 07:00-21:00. שישי-שבת, סגור. כשר למהדרין



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות