בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מאמץ או מנפץ?

החומוס האגדי הזה התגלה כרגיל בכל צורה. איזה מזל

חומוס סעיד בעכו מפצל את החומוסולוגים – חסידיו שומרים לו נאמנות, מתנגדיו טוענים שרק בשוק של עכו יש כמה טובים ממנו. והאמת? היא כרגיל אי שם באמצע, אבל מהסמטאות הריקות של עכו כל פיסה של נורמליות משמחת לבב אנוש. וגם החומוס טעים

36תגובות
חומוס סעיד
איתן לשם

במסגרת המדור "מאמץ או מנפץ" אנחנו מבקרים את המסעדות, בתי האוכל, הדוכנים, המוצרים, המנות והמשלוחים שהפכו למיתולוגיים ובוחנים האם עמדו במבחן הזמן, מאז הפכו לכאלה. האם כוחם עדיין במותניהם או שהפכו לצל חיוור לעברם המפואר? והפעם: חומוס סעיד בשוק של עכו העתיקה.

רק לפני חודשיים הרחובות של עכו בערו. כמוהם ובערו סמטאות רבות ברחבי הארץ, שהתמלאה באלימות ומחזות מבעיתים של אנשים נגררים החוצה מתוך מכוניותיהם. לכאורה, הלב רוצה לשכוח את חודש מאי הנורא וכולנו רוצים להמשיך הלאה כאילו כלום לא קרה. אבל אותן סמטאות עכואיות מדהימות והעסקים שבצדיהן לא חזרו לשגרה. כיכר השוק ריקה וכך גם החלל הגדול של בית החומוס הכי מפורסם בישראל – חומוס סעיד.

הוויכוח סביב חומוס סעיד מפצל את קהילת החומוסולוגים הישראלית כבר למעלה מ-20 שנה. מתנגדיו טוענים שישנן חומוסיות טובות מסעיד אפילו במתחם השוק של עכו, מעריציו דבקים בנאמנותם לחומוס המיתולוגי הזה. אישית, ניתן לומר בוודאות כי אני נמנה על נאמני החומוס המזרח ירושלמי, כך שתמיד הבטתי על הנעשה בצפון בריחוק מה. אך הריקנות העכואית (או העכּוואית למהדרין) קראה לי לבוא אליה ולנסות לברר האם הזיכרונות מהטיול הישן ההוא (אתם קולטים ש"משה אורנג'דה" היה פעם פסגת ההומור הישראלי? אין מביך מזה) אודות המנה הבלתי נשכחת עשויות להפוך גם למציאות בימינו עטורי החומוס המצוין? 

כבר עם הישיבה ניתן לזהות מה מרגיז כל כך את חסידי החומוס בסעיד. עם ההצלחה הגדולה מגיעה ההתמסחרות הגדולה ועמה עידון טעמים כדי להתאימם לכלל האוכלוסייה. הדבר בולט בעיקר בתוספות החומוס שמוגשות כאן – המסבחה והפול. הפול היה אמנם יציב ובשרני ולא מסמורטט כמו בחומוסיות רבות מדי אחרות, אך טעמו העוקצני נעדר מהמנה כשם שהחמיצות הגבוהה – כמעט סימן ההיכר של מסבחה כהלכתה – חסרה כאן. כך שנותרנו עם גרגירי פול מבושלים היטב, אך חסרי אופי ועם מסבחה שלא מצליחה לתת פייט לחומוס תחתיה.

חומוס סעיד
איתן לשם

ואז הגענו לחומוס, מקור גאוותו של סעיד, של עכו ושל המדינה שהמציאה אותו (מה, לא אנחנו?). מי שמחפש בשורה בחומוס שמצליח להישאר בטופ כבר 40 שנה, ימצא אכזבה. כך גם מי שמחפש בכוח להתאכזב מקלאסיקה מוכחת, כמונו למען האמת, ימצא את עצמו מאוכזב כשהצלחת תהפוך לריקה. מדוע? משום שמדובר על חומוס טרי וקטיפתי, מהסוג שנפלא לאכול כך סתם במזלג (וגם כי הפיתות איומות) שנמצא בו שילוב מהודק של מליחות ולימוניות, אך ברמה שמניחה לטעם החומוסי – סוג של אוממי מזרח תיכוני - לנגן כינור ראשון. 

כשהצלחת מתרוקנת אין הרבה זמן להתפעלות או לאכזבה, כי מיד מגיעה ההצעה שלא ניתן לסרב לה – למלא אותה מחדש ולהתחיל את כל הסבב הזה מחדש. וכך שוב התאכזבנו מהפול, נותרנו אדישים כלפי המסבחה וטרפנו את החומוס במהירות הבזק. כשבצד מונחים חמוצים רגילים בכל צורה, בצל ממש ממש רגיל וחריף הכי רגיל שניתן לדמיין, יצאנו מחומוס סעיד אחרי חוויה רגילה לגמרי אל הרחובות הכי רגילים של עכו – שנמצאת כעת בתקופה לא רגילה לחלוטין.

פתאום מבינים כמה משמח זה כשהכל כשורה, הכל רגיל. כן, יכול להיות יותר טוב ועוד נגיע לירושלים המזרחית אל החומוס שבנפשנו, אבל יכול לבוא אסון. בעצם, הוא כבר בא. הצעד הראשון להרחקת האסון הבא הוא לשוב לעכו, אל סמטאותיה, אל החומה שלה, אל חומוס סעיד שכהרגלו היה טעים. לפעמים זה הרבה. מאמץ.

חומוס סעיד, השוק העתיק עכו. ראשון-שישי, 05:00-14:30



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו