בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מאמץ או מנפץ?

דווקא בראשל"צ יש אמפנדת אסאדו מעולה שמעוררת זכרונות מדרום אמריקה

חנות קטנה ומטריפה ברחוב הראשי של ראשון מגישה מאכלים צ'יליאנים וארגנטינאים, בלי להתחנף לטעם הישראלי. מדובר במאפה שונה ונדיר בנוף הישראלי, שטעימה ממנו מעוררת תהיות על קשיי הקליטה של האמפנדה בארץ

11תגובות
האמפנדס של פאולה
איתן לשם

במסגרת המדור "מאמץ או מנפץ" אנחנו מבקרים את המסעדות, בתי האוכל, הדוכנים, המוצרים, המנות והמשלוחים שהפכו למיתולוגיים ובוחנים האם עמדו במבחן הזמן, מאז הפכו לכאלה. האם כוחם עדיין במותניהם או שהפכו לצל חיוור לעברם המפואר? והפעם: "פאולה מאכלים לטיניים" בראשון לציון.

כיסון בצק ממולא, זה כל מה שאדם צריך. לפעמים נדמה כאילו עולם אוכל הרחוב נע בין וסביב הכיסון ולאן שלא תביטו תראו בצק כזה או אחר, עוטף מילוי. יש בצק עלים שעוטף גבינה והופך לבורקס, יש בצק שמרים שעוטף בשר והופך לצ'יבורק, יש בצק ממולא בשר שמושלך למרק והופך לדושפרא ויש אפילו בצק שעוטף מילוי מתוק שנהפך לבלינצ'ס מול העיניים. ויש גם אמפנדה, הכיסון הכי מפורסם בדרום אמריקה שבלתי אפשרי שלא להיתקל בו בפינת רחוב בארגנטינה, מקסיקו או צ'ילה והוא מספק זווית נוספת, מיוחדת, לעולם הכיסונים הממולאים.

בניגוד לחבריו, האמפנדה לא ממש עשתה עלייה לישראל. ז'אנר האוכל הדרום אמריקאי נעצר לרוב דווקא במרכז אמריקה, ונע סביב האוכל המקסיקני. אולי, במקרה הטוב. אך עם כל הכבוד (ויש, ויש) לטורטיות ולבוריטו, שליטת הרחוב בדרום אמריקה היא האמפנדה. יש שאופים אותה ויש שמטגנים, וקשה לשכוח את המאמא בקרן הרחוב בבואנוס איירס שמוציאה אמפנדס נוטפים שמן, מניחה בצד צ'ימיצ'ורי שאין כדוגמתו ושולחת את הלקוח לכמה דקות של עונג דרום אמריקאי.

האמפנדה אמנם נולדה בספרד, אך היגרה לדרום אמריקה ושם הוסיפה לעצמה מילויים שונים ומגוונים – ביצה קשה, צימוקים, גבינות, תפוחי אדמה ובעיקר הרבה מאוד בשר. בזמן שהעולים מברזיל וארגנטינה התמקדו בבשר והפכו את הקיבוצים המזוהים עמם לשונים מאוד בנוף הקיבוצי (יש אומרים שמדובר בקיבוצים היחידים בארץ בהם התושבים מחייכים לזרים), אך כיסון הבשר נותר מאחור. בדיוק בנקודה הזאת נכנסת פאולה.

אמפנדת האסאדו של פאולה
איתן לשם

לפני קצת יותר מעשור החלה פאולה לבשל מאכלים לטיניים במטבח הפרטי שלה, ולפני שנתיים יצאה אל הרחוב והקימה מסעדונת קטנה בראשון לציון – מכל המקומות בעולם. ימי ראשית המסעדה היו נטועים עמוק בתקופת הקורונה וגם לאחריה פאולה מודה שהעסקים חלשים, אבל כל מי שנחשף לאמפנדס השזופים בחזית המסעדה שלה לא יכול שלא לתהות על פשר הפער, בין מה שעושה רושם ככיסון מוצלח מאוד לבין התנועה הדלה לעברו.

פאולה, ילידת צ'ילה, ובעלה אדי, ילד ארגנטינה, מכינים את כל האוכל במקום, מאפס. לצד אמפנדס ניתן למצוא כריכים דרום אמריקאים, תבשילים מסורתיים ואפילו צ'ורוס – ממתק האלים הדרום אמריקאיים. אבל אנחנו הגענו לכאן בשל תאוות המאפים הבלתי נשלטת, והיא תבוא על סיפוקה בה נשבענו. חיכינו לסבב של מאפים חדשים שייצאו מהתנור והנחנו את ידינו על אמפנדות במילוי אסאדו (עם רוטב צ'ימיצ'ורי ועגבניות מיובשות), צ'ילי קון קרנה (עם שעועית, בצל ורוטב עגבניות חריף) ובשר צ'יליאני (עם ביצה וצימוקים). עלות כל אמפנדה היא 15 שקלים וניתן לרכוש שש עבור 78 שקלים.

האמפנדס של פאולה
איתן לשם

כשבאים לעמוד על טיבה של אמפנדה, ככל הכיסונים, בודקים שני דברים – את הבצק העוטף ואת המילוי הנעטף. בצק האמפנדה של פאולה, שהוא מעט עבה יותר מזה הארגנטינאי, הוא לא רק יפהפה, חלק ונוצץ ומעוטר בקצוות שנסגרו באצבע מיומנת, אלא גם פריך מאוד (אך לא שביר). הוא הרי צריך לאצור בתוכו מילוי בשרני לוהט, והוא עושה זאת כמו ממתיק סוד שרק רומז בעדינות על תוכנו העוצמתי.

בגזרת המילויים השונים, שהצליחו לשמור על שוני אחד מהשני באמצעות תרגילים חכמים שמושכים בתורם כל מילוי אליהם (הצימוק שמוסיף איזון מתוק, הבצל המקורמל שמחליק את החריפות והשעועית שמבהירה כי יד לטינית עומדת מאחורי המאפה הזה), האסאדו היה המוצלח ביותר לטעמנו אך בכולם שלט התיבול העדין שנתן לפלפלים והעגבניות לדבר במקום ממרחים צעקניים.

כדי להשלים את התמונה הבועטת אך עדינה, הוגשו לצד אמפנדות האסאדו גם צלוחיות עם צ'ימיצ'ורי שהיה חריף בטירוף אך נעים לחך בצורה שלא ניתן להסביר אותה פרט לאיזון עדין בקצות האצבעות של פאולה. נכון, לא נראה שהאמפנדס בדרכן לכבוש את צמרת המאפים הישראלית, בכל זאת נאמנותנו לבורקס היא עמוקה, אך אם יתחיל מסע קסם ישראלי של המאפה הדרום אמריקאי הוא כנראה יתחיל מכאן, מהמסעדה הכי לא קשורה לרחוב הראשי של ראשון לציון. מאמץ.

פאולה מאכלים לטיניים – הרצל 47, ראשון לציון. ראשון-חמישי, 17:00-24:00 (בשישי מבצעים משלוחים לכל אזור המרכז)



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו